"Θέμα Κούβελα" θα τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, την ερχόμενη εβδομάδα. Το όργανο, που αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη ή Πέμπτη, θα βάλει στο "μικροσκόπιο" τις πρόσφατες επίμαχες αναφορές του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ στο ισχαιμικό επεισόδιο του Νίκου Χαρδαλιά, και στο ενδεχόμενο να προκλήθηκε από τον - προ 8 μηνών - εμβολιασμό του, ενώ θα εξετάσει αν συντρέχουν λόγοι για παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Οι θέσεις που διατυπώνει δημόσια ο Δημήτρης Κούβελας για την πανδημία και τα εμβόλια έχουν προκαλέσει κατά καιρούς σκεπτικισμό στο επιστημονικό και συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών της Θεσσαλονίκης. Οι πρόσφατες αναφορές του στο επεισόδιο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας προκάλεσαν ντόμινο αντιδράσεων από συναδέλφους του πανεπιστημιακούς γιατρούς, από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και άλλους φορείς, αλλά και από την δικαιοσύνη, με τον εισαγγελέα να διατάσσει την περασμένη εβδομάδα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η γνωμοδότηση των καρδιολόγων

Ο Ιατρικός Σύλλογος αντέδρασε από την πλευρά του, ζητώντας αρχικά τη γνωμοδότηση της Καρδιολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για το αν το ισχαιμικό επεισόδιο θα μπορούσε να αποτελέσει δυνητικά ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Η απάντηση της Εταιρείας, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό της, και διευθυντή της Β' Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Γεώργιο Μπομπότη, ήταν ξεκάθαρη και σε αυστηρούς τόνους:

"Θα περίμενε κανείς από χείλη επιστημόνων μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια με τα υπάρχοντα δεδομένα", αναφέρεται στην απαντητική επιστολή, η οποία αποκαλύφθηκε από τo www.makthes.gr. Σε αυτήν χαρακτηρίζεται ως ανακριβής η επίμαχη αναφορά του καθηγητή του ΑΠΘ, καθώς το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή κάτι παρόμοιο δεν περιγράφεται στο SPC (στο επίσημο κείμενο περιγραφής των χαρακτηριστικών του προϊόντος), τόσο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όσο και σε αυτό της Moderna. Επίσης, δεν περιλαμβάνεται στις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca, "εκτός αν κάποιος μπερδεύει το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία (μια πολύ σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου) με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, παρότι καμία σχέση δεν έχουν παθογενετικά, κλινικά, αλλά και θεραπευτικά".

Η ΚΕΒΕ επισημαίνει πως το αν θα συμπληρωθεί ή όχι μια Κίτρινη Κάρτα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η φύση του μέσου οδηγεί κατά κανόνα σε δημιουργία εντυπώσεων.

Η ΕΚΕ, η προκαταρκτική και η αντίδραση Κούβελα

Λίγες μέρες μετά πήρε θέση και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), η οποία δήλωσε ρητά πως "καμία συσχέτιση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων, δεν έχει αποδειχθεί ούτε αναφερθεί με τη χρήση των μέχρι τώρα εμβολίων, τόσο στις κλινικές δοκιμές τους όσο και στην εφαρμογή τους στον γενικό πληθυσμό".

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις των δύο ιατρικών εταιρειών προκάλεσαν την αντίδραση του ελεγχόμενου καθηγητή, ο οποίος κάλεσε - πάλι μέσω του Facebook - τους συναδέλφους του καρδιολόγους "να σέβονται τις επιστήμες που δεν γνωρίζουν σε βάθος και κυρίως να συμμορφώνονται με τις θεσμικές λειτουργίες και μη θεσμικούς φορείς και να μην ασχολούνται καθόλου με θέματα που χρειάζονται χρόνια ενασχόληση για να τα αντιληφθούν. Εκτός και αν υπάρχει συστηματική πολιτική αντιδημοκρατικής και αντισυνταγματικής εκτροπής".

Ακολούθησε η εισαγγελική παρέμβαση, στην οποία ο κ. Κούβελας απάντησε με τη φράση "Είμαι υπεύθυνος μόνο για αυτό που λέω, όχι για αυτό που καταλαβαίνεις".

Με ποια διαδικασία θα ελεγχθεί ο καθηγητής

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, το Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, που θα εξετάσει το "θέμα Κούβελα" την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δύο επιλογές: Είτε να κινήσει την διαδικασία διερεύνησης μέσω του προέδρου, είτε να αναθέσει σε τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. την προκαταρκτική διαδικασία παροχής εξηγήσεων. Στην πρώτη περίπτωση, που είναι γρήγορη, ο πρόεδρος καλεί τον ελεγχόμενο, κρίνει ο ίδιος αν προκύπτουν παραβάσεις και επιβάλλει ο ίδιος τις προβλεπόμενες ποινές (έγγραφη επίπληξη ή πρόστιμο ως 5.000 ευρώ). Στη δεύτερη περίπτωση, η επιτροπή που λάβει τις εξηγήσεις, θα εισηγηθεί στο Δ.Σ. την παραπομπή ή όχι στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Σε περιπτώσεις άλλων Ιατρικών Συλλόγων σε διάφορες περιοχές της χώρας, δηλώσεις γιατρών μέσω κοινωνικών δικτύων, συνεντεύξεων ή δημόσιων τοποθετήσεων που μπήκαν στο "μικροσκόπιο" ελέγχθηκαν ως προς:

  • Τον Νόμο 5412/2018 και συγκεκριμένα του Άρθρου 319, Παράγραφος 1,δ) που αναφέρεται σε "συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την επιστήμη, την ιατρική ευθύνη και τη δεοντολογία, ή που μπορεί να κλονίσουν την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα".
  • Τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν.3418/2005), και συγκεκριμένα το Άρθρο 19, Παράγραφοι 9 και 10. Η Παρ. 9 αναφέρει, μεταξύ άλλων πως «η ενημέρωση πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία απόλυτα τεκμηριωμένα και διεθνώς παραδεδειγμένα» και ότι "η παρουσία του ιατρού πρέπει να περιορίζεται στα αναγκαία για την ενημέρωση πλαίσια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκρύπτεται σκοπός διαφήμισης". Η Παρ.10 αναφέρει πως "δεν επιτρέπεται η δια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έκφραση απόψεων που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση ή παραπλάνηση του κοινού για θέματα υγείας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές