Η μεγάλη πανδημία της CoViD μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά ο κορωνοϊός  εξακολουθεί να είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας σε σοβαρές περιπτώσεις. Αυτό ανακάλυψαν τώρα Αμερικανοί επιστήμονες σε μια επιδημιολογική συγκριτική μελέτη που χρησιμοποίησαν στοιχεία από την ασφάλιση υγείας του πρώην προσωπικού του αμερικανικού στρατού.

"Κατά το πρώτο έτος της πανδημίας CoViD, ο κίνδυνος θνησιμότητας για τα άτομα που νοσηλεύτηκαν για SARS-CoV-2 ήταν σημαντικά υψηλότερος από ό,τι για τα άτομα που νοσηλεύτηκαν για εποχική γρίπη", έγραψαν ο Yan Xie και οι συν-συγγραφείς του από το Σύστημα Υγείας του Σεντ Λούις (Μιζούρι).

Το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου και της 17ης Ιουνίου 2020, οι ερευνητές κατέγραψαν τετραπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ περίπου 3.600 ασθενών της CoViD με σοβαρή εξέλιξη της νόσου από ό,τι σε μια ομάδα σχεδόν 13.000 ασθενών με γρίπη από το 2017 - 2019.

Παρόλο που οι διαφορές μειώθηκαν στο μεταξύ, προφανώς παρέμειναν τουλάχιστον εν μέρει. O Yan Xie αναφέρει ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2022/2023, τα άτομα που νοσηλεύτηκαν λόγω του CoViD είχαν 60% υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από ό,τι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή εποχική γρίπη".

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν τώρα ξανά την επιδημιολογική μελέτη.

Όπως αναφέρουν στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής ιατρικής εταιρείας "JAMA", ταυτοποίησαν μια ομάδα 8.625 ασθενών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω του CοViD το διάστημα μεταξύ των αρχών Οκτωβρίου 2023 και του τέλους Μαρτίου 2024 από τα αρχεία του αμερικανικού υπουργείου Βετεράνων και μια ομάδα σύγκρισης με ασθενείς με γρίπη (2.674 άτομα).

Αυτό εξακολουθούσε να δείχνει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο με την CoViD: σε αυτή την ομάδα ασθενών με σοβαρή πορεία και ανάγκη νοσηλείας, το 5,7% αυτών πέθαναν εντός 30 ημερών.

Στην ομάδα σύγκρισης των ασθενών με γρίπη, το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 3,04%.

Όταν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των δύο ομάδων εξεταζόμενων εξισορροπήθηκαν στατιστικά, το ποσοστό θνησιμότητας από την CoViD εξακολουθούσε να είναι 35% υψηλότερο από εκείνο της γρίπης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ημερίδα ''Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η πολυδιάστατη ποιότητα ζωής: Γιατί και πώς θα επιτευχθεί. Θεραπευτικές προσεγγίσεις''
Δυσανεξία στη λακτόζη: Συμβουλές για πιο εύκολη καθημερινότητα
Τα άτομα με παχυσαρκία οδηγούνται συχνά στην κοινωνική απομόνωση