Ο Ηλίας Νικολαϊδης (φωτογραφία), βρισκόταν χθες το πρωί στο προαύλιο του Βοστάνειου νοσοκομείου της Μυτιλήνης, μαζί με άλλους συναδέλφους του που έχουν τεθεί σε αναστολή άσκησης καθηκόντων, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας, όταν τον πλησίασε μια καρκινοπαθής με έναν φάκελο στο χέρι και τον παρακάλεσε να ρίξει μια ματιά στις εξετάσεις της. Ο μοναδικός ογκολόγος του νοσοκομείου του νησιού δεν βρισκόταν στο πόστο του, στο οποίο υπηρετεί επί 12 χρόνια, γιατί αρνήθηκε μέχρι τέλους να εμβολιαστεί και από την Τετάρτη βρίσκεται σε αναστολή. Διάβασε τις εξετάσεις της ασθενούς, της έδωσε κάποιες προφορικές οδηγίες και εκείνη αποχώρησε, αφού  τον ευχαρίστησε.

"Παρακολουθώ περίπου 450 ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία και άλλους τόσους σε τακτικό έλεγχο. Συμμερίζομαι την αγωνία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι νιώθουν εύλογη ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούσα να πάω κόντρα στα πιστεύω μου", είπε στο iatronet ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος δέχτηκε να μιλήσει για όσα συνέβησαν το τελευταίο διάστημα, να μοιραστεί τις σκέψεις του για τους λόγους της άρνησης εμβολιασμού, αλλά και την αγωνία του για τον βιοπορισμό του ίδιου και της εξαμελούς του οικογένειας.

Ο Ηλίας Νικολαίδης δεν κατάγεται από τη Μυτιλήνη, αλλά το όνομά του ταυτίστηκε με τη φροντίδα και θεραπεία ογκολογικών ασθενών στο νησί τα τελευταία 12 χρόνια, όντας ο μοναδικός γιατρός αυτής της ειδικότητας, από το 2010, όταν μετακινήθηκε από την Αθήνα. Κάθε φορά που χρειάστηκε να απουσιάσει είτε για λόγους υγείας είτε για ολιγοήμερη άδεια, τον αναπλήρωνε αιματολόγος, με τον ίδιο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί του, για οδηγίες. "Όταν έσπασα το πόδι μου και χρειάστηκε να λείψω για ένα μήνα ήμουν μονίμως στον υπολογιστή και στα τηλέφωνα, συνταγογραφούσα εξετάσεις και φάρμακα, έδινα οδηγίες, δεν υπήρξε μέρα που να μην εργάστηκα. Μου οφείλονται άδειες 50 ημερών από τα τελευταία δύο χρόνια", λέει, προσθέτοντας πως "μόνο πικρία μπορώ να νιώσω σήμερα για την αχαριστία προς το πρόσωπό μου. Και φυσικά ανασφάλεια, γιατί έχω τέσσερα παιδιά και πρέπει να βιοποριστώ".

"Δεν είμαι αρνητής, έχω δικαίωμα στον φόβο"

Για τους λόγους που επέμεινε μέχρι τέλους στην άρνηση, παρά τις πιέσεις - "κομψές και άκομψες" όπως λέει - που δέχτηκε από συναδέλφους και διοίκηση, αλλά και από φίλους και συγγενείς, ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι προσωπικοί. "Διεκδικώ το δικαίωμα για αυτοδιάθεση. Σέβομαι κάθε αντίθετη άποψη ή επιχείρημα, αλλά την τελική απόφαση για το τι θα κάνω στο σώμα μου την παίρνω εγώ και μόνο εγώ". Εκτός από το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, διεκδικεί να του αναγνωριστεί και αυτό του φόβου. "Έχω το δικαίωμα να φοβάμαι. Επίσημα δεν έχουν φανεί οι μεσοπρόσθεσμες και μακροπρόθεσμες παρενέργειες των εμβολίων. Βλέπω κάποια ασυνήθιστα συμπτώματα σε ασθενείς μου, όπως μουδιάσματα και περίεργους πόνους, τους οποίους φυσικά δεν μπορώ να αποδώσω στο εμβόλιο, αλλά μπορώ να πω πως φοβάμαι. Έχω αυτό το δικαίωμα".

Σε ερώτηση αν συμμερίζεται και τον φόβο κάποιου καρκινοπαθούς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό που θα καλούνταν να επισκεφθεί έναν ανεμβολίαστο γιατρό, ο οποίος δυνητικά θα μπορούσε να είναι ασυμπτωματικός και να τον κολλήσει, ο γιατρός απάντησε καταφατικά. "Ναι, συμμερίζομαι τον φόβο του, αλλά λαμβάνω πολύ περισσότερα μέτρα προστασίας από αυτά που προβλέπονται. Μάσκες, γάντια, προστατευτικό τζάμι, αποστείρωση χώρων, απολύμανση αέρα και πολλά άλλα. Τα περιστατικά καρκινοπαθών που νόσησαν από κορωνοϊό είναι πολύ λίγα", υποστήριξε.

Ο κ. Νικολαϊδης δηλώνει πως δεν είναι αρνητής, ούτε του κορωνοιού ούτε του εμβολίου. "Εγώ συμβουλεύω τους ευάλωτους ασθενείς να κάνουν το εμβόλιο. Αυτούς που είναι άνω των 60 ετών και ιδίως τους παχύσαρκους, τους καρδιοπαθείς, τους πνευμονοπαθείς, τους ζαχαροδιαβητικούς. Αυτές είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου", υποστηρίζει.

Ο ίδιος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει και να κάνει τελικά το εμβόλιο προκειμένου να επιστρέψει στη δουλειά του. "Έχω δει τις τελευταίες μέρες πολλούς συναδέλφους που δεν ήθελαν να εμβολιαστούν αλλά αναγκάστηκαν να το κάνουν γιατί έχουν παιδιά, έχουν δάνεια, υποχρεώσεις και πρέπει να βιοποριστούν. Τους λυπήθηκα γιατί ένιωσαν σαν βιασμένοι. Έχω κι εγώ τέσσερα παιδιά. Έχω μείνει χωρίς ούτε ένα επίδομα ή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Δεν ξέρω τι θα κάνω. Μπορεί στο τέλος να κάνω πίσω", σημείωσε.

Σύλλογος Καρκινοπαθών: Δεν μπορούσαμε να τον στηρίξουμε

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου προέβη σε αγώνα δρόμου όλο το τελευταίο διάστημα, με παρεμβάσεις τόσο προς τον μοναδικό ογκολόγο του νησιού σε μια προσπάθεια να μεταπειστεί, όσο και προς την διοίκηση του νοσοκομείου, με αίτημα να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο πως δεν θα μείνουν ούτε μια μέρα ακάλυπτοι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία.

"Έχουμε συναντηθεί με τον κ. Νικολαϊδη, τον οποίο τιμούμε για την προσφορά του. Επέμεινε στην άρνηση να εμβολιαστεί και μάλιστα ζήτησε να τον στηρίξουμε σε αυτή την απόφασή του. Εμείς φυσικά δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτή την επιλογή. Ως Σύλλογος είμαστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού", είπε στο iatronet η πρόεδρος του Συλλόγου, Ρηνούλα Σωτηρχέλη και πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο, και αφορά το διαχρονικό αίτημα για δημιουργία ογκολογικής μονάδας. "Έχουμε απαιτήσει εδώ και πολλά χρόνια να προκηρυχθεί και δεύτερη θέση ογκολόγου και ακούμε μόνο υποσχέσεις. Δεν έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο", κατέληξε.

Διοίκηση νοσοκομείου: Τα κενά καλύπτονται άμεσα

Σε ανακοίνωσή του, ο διοικητής του Βοστάνειου νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γιώργος Καμπούρης (φωτογραφία), αναφέρει πως το νοσοκομείο λειτουργεί κανονικά, τα κενά καλύπτονται, ενώ κάνει γνωστό πως η θέση του ογκολόγου έχει ήδη αναπληρωθεί με μετακίνηση γιατρού από νοσοκομείο της πρωτεύουσας.

"Τα κενά που  έχουν δημιουργηθεί από την αναστολή εργασίας από  1 Σεπτεμβρίου 2021, του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, λόγω ειδικών διατάξεων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, καλύπτονται  με την προσωρινή ανακατανομή του προσωπικού και παράλληλα με την έγκαιρη ενίσχυση εξειδικευμένου προσωπικού με την συνδρομή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου (ήδη έχει αναλάβει υπηρεσία ιατρός ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας που έχει μετακινηθεί από Νοσοκομείο Αθηνών για  να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με ογκολογικά προβλήματα)", σημειώνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα