Αναμφίβολα, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τους πολίτες, ενώ το ύψος των κονδυλίων που δαπανώνται διαμορφώνουν και την εικόνα που έχει μια χώρα στον παγκόσμιο υγειονομικό χάρτη. Ποιες είναι όμως τελικά οι χώρες με την ακριβότερη υγειονομική περίθαλψη;

8. Αυστραλία

Σύμφωνα με το Health.gov,  η χώρα παρέχει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο και διοικείται από κοινού από ομοσπονδιακές, πολιτειακές, και δημοτικές αρχές. Η χώρα έχει επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, ενώ το κόστος της περίθαλψης ανέρχεται στα 5.000 δολ. περίπου το άτομο.

7. Ολλανδία

Η χώρα διαθέτει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι κάτοικοι. Η ασφάλιση για παιδιά κάτω των 18 ετών είναι δωρεάν, ενώ οι ενήλικες πληρώνουν ένα μηνιαίο ασφάλιστρο εκτός από τη συνεισφορά τους στα Ταμεία Ασφάλισης Υγείας, το οποίο καλύπτει μέρος της ιατρικής περίθαλψης των ηλικιωμένων ή άλλες περιστάσεις. Το βασικό ποσό που δαπανάται για την υγειονομική περίθαλψη είναι  5.000 δολ. ανά άτομο.

6. Σουηδία

Το σουηδικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης χρηματοδοτείται κυρίως από την κυβέρνηση μέσω της φορολόγησης που επιβάλλει. Οι ιατρικές αμοιβές αποτελούν το επίκεντρο της σουηδικής νομοθεσίας, η οποία απαιτεί ανώτατα όρια για συγκεκριμένες πράξεις που προκύπτουν από συνηθισμένες διαβουλεύσεις. Η Σουηδία είναι επίσης γνωστή για την υγειονομική περίθαλψη που προσφέρει στο θέμα της μητρότητας .Και στους δύο γονείς επιτρέπεται άδεια 480 ημερών,  με το 80 τοις εκατό του τρέχοντος μισθού τους, ενώ εγγυάται και την απασχόλησηήτους κατά την επιστροφή τους. Η χώρα δαπανά για την περίθαλψη  5.500 δολ. ανά άτομο.

5. Γερμανία

Το γερμανικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Αυτό που ξεχωρίζει στη Γερμανία είναι ότι υγειονομική περίθαλψη  παρέχεται σε όλους. Η κυβέρνηση πληρώνει σχεδόν 6.000 δολ. ανά άτομο.

4. Νορβηγία

Η υγειονομική περίθαλψη καλύπτεται από το κράτος και είναι λίγο παραπάνω από  6.000 δολ. το άτομο. Μολονότι οι πολίτες πληρώνουν για την υγειονομική τους περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων των ετήσιων ελέγχων τους, μόλις φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο, το κόστος αναλαμβάνει το κράτος. Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα δεν επιβαρύνονται υπέρμετρα, ενώ οιι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 16 ετών λαμβάνουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.

3. Ελβετία

Η υγειονομική περίθαλψη στην Ελβετία καλύπτεται αποκλειστικά από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στην πραγματικότητα, η νομοθεσία της χώρας απαιτεί ότι όποιος ζει εκεί πρέπει να λάβει υγειονομική περίθαλψη εντός τριών μηνών από την έναρξη της διαμονής του. Υπάρχουν βασικές εντολές υγειονομικής περίθαλψης που απαιτούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσφέρουν, όπως τσεκ απ, έξοδα συνταγογράφησης και επισκέψεις στο νοσοκομεία κ.λπ. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούν να αρνηθούν την κάλυψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 90 % της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων να καλύπτεται από το πρόγραμμα που έχουν επιλέξει. Ωστόσο, παρά τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, η χώρα ξοδεύει περίπου  7.000 δολ. ανά άτομο για να καταστήσει το υγειονομικό πρόγραμμα αποτελεσματικό.

2. Λουξεμβούργο

Η χώρα είναι υπεύθυνη για το 99 τοις εκατό των κατοίκων της με τη δαπάνη να διαμορφώνεται στα 8.000 δολάρια ανά άτομο. Δυστυχώς, το Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας λόγω της κατάχρησης ουσιών, ενώ έχει και ένα από τα υψηλότερα επίπεδα αλκοολισμού στον κόσμο, καθώς και μεγάλο αριθμό θανάτων από καρκίνο, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

1. ΗΠΑ

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τις υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, φτάνοντας τα 10.500 δολ. ανά άτομο. Το ετήσιο ασφάλιστρο ανά οικογένεια για υγειονομική περίθαλψη το 2018 ήταν περίπου 20.000 δολάρια.

Πηγές: Therichest.com