Tο λευκό μπαστούνι, που χρησιμοποιούν άνθρωποι με προβλήματα όρασης δεν έχει αναβαθμιστεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ερευνητές αναφέρουν πρόοδο σε ρομποτικό μπαστούνι που ελπίζουν ότι θα μοντερνοποιήσει τη βοηθητική συσκευή.

Tο πρωτότυπο μπαστούνι είναι εξοπλισμένο με έγχρωμη 3D camera, αισθητήρες και υπολογιστή, που είναι σχεδιασμένα να καθοδηγούν τον χρήστη στην επιθυμητή τοποθεσία-και να αποφεύγει τα εμπόδια στη διαδρομή του.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Cang Ye, καθηγητή στο Virginia Commonwealth University,  υπάρχουν ακόμα θέματα να λυθούν πριν το ρομποτικό μπαστούνι είναι έτοιμο για τον πραγματικό κόσμο.

Η συσκευή χρειάζεται να γίνει αρκετά ελαφριά, για παράδειγμα, ώστε να είναι φιλική προς τον χρήστη. Όταν τελειοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, το μπαστούνι θα περάσει από το τελικό τεστ- την αποδοχή από τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Οι ερευνητές ελπίζουν να κάνουν πιο εύκολο για αυτούς να κινούνται σε μεγάλα, μη οικεία εσωτερικά περιβάλλοντα που μπορεί να αποτελούν πρόκληση για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Όμως, δήλωσε ο Ye, είναι δύσκολο για έναν τυφλό να κάνει, για παράδειγμα, μια στροφή με τέλεια ακρίβεια. Σε μεγάλη απόσταση, θα μπορούσαν να συσσωρευτούν μικρές ‘’ανακρίβειες’’ και τελικά να οδηγηθεί ο χρήστης σε λάθος κατεύθυνση.

Το ρομποτικό μπαστούνι περιγράφηκε πρόσφατα στο  IEEE/CAA Journal of Automatica Sinica  και προσπαθεί να βρει λύση σε ορισμένες ατέλειες.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν μικρή κάμερα που δεν βλέπει μόνο αντικείμενα όπως σκάλες και πιθανόν επικίνδυνα εμπόδια, αλλά διαπιστώνει και πόσο μακριά είναι.

Με αυτή την πληροφορία και στοιχεία από ειδικό αισθητήρα, ο υπολογιστής πάνω στο μπαστούνι μπορεί να καθοδηγήσει τον χρήστη με ακρίβεια και να τον προειδοποιήσει για τα  εμπόδια στο δρόμο του.

Ο Dr. Michael Chiang, διευθυντής του U.S. National Eye Institute, δήλωσε ότι ποτέ δεν είχαμε διαθέσιμη τόση τεχνολογία και η νέα έρευνα είναι παράδειγμα του πού μπορούμε να ταιριάξουμε την ανάγκη του ανθρώπου με την επιστήμη και την τεχνολογία.

Δεν μπορεί να προβλεφθεί πότε ένα ρομποτικό μπαστούνι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στο εμπόριο.

Οποιοδήποτε προϊόν θα πρέπει να εγκριθεί από τον FDA ως ιατρική συσκευή.

Πηγές:
Healthday

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες