Νέα έρευνα, προτρέπει ανθρώπους που θα ανοίξουν σαμπάνια να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά το άνοιγμά της.

Όπως δήλωσαν ερευνητές, ο φελλός που εκσφενδονίζεται με δύναμη θα μπορούσε να οδηγήσει σε τύφλωση, αν χτυπήσει κάποιον στο πρόσωπο.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία εξηγούν ότι η δύναμη ενός ιπτάμενου φελλού μπορεί να φτάσει τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, αποτελώντας πιθανό κίνδυνο τύφλωσης αν χτυπήσει το μάτι.

Η πίεση μέσα σε ένα μπουκάλι  σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου 750-ml είναι περίπου τριπλάσια αυτής ενός ελαστικού αυτοκινήτου.

Η πίεση μπορεί να στείλει ένα φελλό πάνω, σχεδόν 13 μέτρα, με ταχύτητα έως 22 μέτρα το δευτερόλεπτο.

Επιπλέον, ένας φελλός μπορεί να ταξιδέψει από το μπουκάλι έως το μάτι σε λιγότερα από 0,05 δευτερόλεπτα, καθιστώντας το φυσιολογικό αντανακλαστικό πετάρισμα του ματιού αναποτελεσματικό στην πρόληψη τραυματισμού.

Επομένως, ένας φελλός που χτυπά το μάτι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό, όπως μόνιμη τύφλωση, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και μετατόπιση φακού, μεταξύ άλλων.

'Ερευνα του 2005 αποκάλυψε ότι ο φελλός της σαμπάνιας ευθύνεται για το 20% των τραυματισμών στο μάτι που συνδέονται με καπάκια μπουκαλιών, στις ΗΠΑ.

Ενω πολλοί είχαν βελτιωμένη όραση μετά τον τραυματισμό, η μελέτη έδειξε ότι το 26% αυτών των περιστατικών που αφορούσαν μπουκάλια που άνοιγαν με πίεση είχαν μακροχρόνια τύφλωση.

Ο Ethan Waisberg δήλωσε ότι τα στοιχεία τονίζουν την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, όπως προειδοποιητικές ετικέτες και εναλλακτικό υλικό συσκευασίας-όπως βιδωτό καπάκι- για την ασφάλεια των ανθρώπων. 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου