Η νόσος Alzheimer (ΝΑ), αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελούν ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας.

H 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer και ο Σεπτέμβριος ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπατριώτες μας να μάθουν να εντοπίζουν τα συμπτώματα της άνοιας, αλλά και να μη ξεχνούν τους αγαπημένους τους που ζουν με άνοια, σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου  Alzheimer και Συναφών Διαταραχών  Ο Σεπτέμβριος προσφέρει μια ευκαιρία να προβληματιστούμε σχετικά με τις επιπτώσεις της άνοιας, μιας ασθένειας που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους καθώς περνούν τα χρόνια.

Έκθεση της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI) 2021

Σύμφωνα με τα  νέα δεδομένα έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer  41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας στον κόσμο δεν έχουν διαγνωστεί. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί αναφορικά με τη θεραπεία της άνοιας ενδεχομένως να οδηγήσουν στην αύξηση των διαγνώσεων της νόσου Alzheimer σε παγκόσμιο επίπεδο, ασκώντας πίεση  στα απροετοίμαστα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών σύμφωνα με την ADI.

Το Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά ανέλαβε να προετοιμάσει την ετήσια έρευνα της ADI για το 2021 με τίτλο «Ταξίδι στη διάγνωση της άνοιας».  Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 75% των ατόμων με άνοια δε διαγιγνώσκονται παγκοσμίως, ποσοστό που αναλογεί στο 90% σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος.

Ωστόσο, για πρώτη φορά κάνει την εμφάνιση της στις ΗΠΑ μια νέα φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο Alzheimer. Η FDA εγκρίνει πλέον υπό όρους τη χρήση του φαρμάκου aducanumab για ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια. Την ίδια στιγμή όμως άτομα με άνοια χωρίς διάγνωση σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις που σημειώνονται  αναφορικά με τη θεραπεία.

Επιπλέον, η εξέταση των βιοδεικτών αίματος  πρόκειται να είναι διαθέσιμη στο μέλλον διευκολύνοντας  σημαντικά τη διάγνωση της άνοιας και καθιστώντας την πιο σαφή από ποτέ. Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου McGill και συγγραφέα της Έκθεσης της Παγκόσμιας Εταιρείας Alzheimer, Serge Gauthier, τα νέα διαγνωστικά εργαλεία πρόκειται να ασκήσουν σημαντική πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών όσον αφορά την παροχή διαγνώσεων για την άνοια.

Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια αποτελεί την έβδομη κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Παράλληλα ο στιγματισμός αναφορικά με τη νόσο εξακολουθεί να υφίσταται και να συνιστά σημαντικό εμπόδιο αναφορικά με τη διάγνωσή της. Η Παγκόσμια Έκθεση Alzheimer αποκαλύπτει ότι ένας στους τρεις γιατρούς αναφέρουν πως τίποτε δεν μπορεί να γίνει, καθιστώντας έτσι μάταιη τη διάγνωση.  Η Paola Barbarino, διευθύνουσα σύμβουλος της ADI αναφέρει ότι η έλλειψη ευαισθητοποίησης και ο στιγματισμός παρεμποδίζει τις προσπάθειες υποστήριξης των ατόμων που ζουν με άνοια.

Η παραπληροφόρηση, η έλλειψη ειδικών εκπαιδευμένων στην άνοια και η απουσία διαθέσιμων εργαλείων διάγνωσης οδήγησαν σε ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά διάγνωσης. Υγειονομικά συστήματα περίθαλψης με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό διάγνωσης της άνοιας είναι αναγκαία όσο ποτέ. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνταν να εφαρμόσουν εθνικά σχέδια άνοιας, αλλά δυστυχώς η εξέλιξη ήταν αρκετά αργή. Σήμερα οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και το εθνικό σχέδιο άνοιας πρέπει να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι μισές χώρες θα έπρεπε να είχαν διαγνώσει το 50% των ατόμων που ζουν με άνοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADI τα ποσοστά διάγνωσης μόλις αγγίζουν το 25% σε χώρες μεσαίου εισοδήματος και το 10% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τέλος, το 90% των γιατρών σημείωσαν καθυστερήσεις και μεγάλη αναμονή στη διάγνωση λόγω της πανδημία COVID-19. Δυστυχώς, μόλις ένας στους τρεις ανθρώπους με άνοια είχε πρόσβαση σε γιατρό στην περίοδο της πανδημίας.

Τα άτομα με άνοια σύμφωνα με την  Paola Barbarino έχουν το δικαίωμα να γνωρίσουν τη διάγνωσή τους έγκαιρα. Η άνοια είναι μια προοδευτική ασθένεια με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς με το πέρας των χρόνων. Η καταιγίδα πλησιάζει, εάν όλες οι κυβερνήσεις δε δράσουν γρήγορα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]