Εστίες μόλυνσης υπάρχουν παντού και για κάθε πιθανό λόγο. Μέσα στο σπίτι μας, βέβαια, προσπαθούμε να τις καταπολεμούμε όσο πιο άμεσα γίνεται, για να διατηρούμε το περιβάλλον μας καθαρό. Κaι όμως, ο αέρας του σπιτιού μας μπορεί να μολυνθεί με πολλούς τρόπους που δεν είχαμε σκεφτεί...

Χημικά μέσα στο σπίτι

Πολλά απορρυπαντικά και καθαριστικά σπιτιού περιέχουν χημικές ουσίες που είναι πτητικές, και αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν στον αέρα του χώρου, προκαλώντας πονοκεφάλους, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού, ή και ναυτία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα παιδιά, που αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες.

Ένα καινούριο χαλί

Είναι πιθανό ένα καινούριο χαλί να εκλύει ορισμένα τοξικά αέρια, λόγω της κόλλας, των βαφών και πολλών άλλων πραγμάτων. Αν αγοράσετε χαλί, ζητήστε να σας το ξετυλίξουν και να το αερίσουν για λίγες μέρες προτού το εγκαταστήσετε στο σπίτι σας.

Όταν βάφουμε το σπίτι

Τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά όταν χρησιμοποιούμε μπογιές μέσα στο σπίτι. Είναι καλή ιδέα να φοράμε και μάσκα. Όπως είναι λογικό, η χρήση χρωμάτων σε σπρέι μέσα στο σπίτι είναι απαγορευτική.

Προσοχή στα αντικολλητικά τηγάνια

Ορισμένα αντικολλητικά υλικά μπορεί να εκλύσουν τοξικά αέρια αν ζεσταθούν υπερβολικά. Καλύτερη επιλογή είναι τα μαντεμένια σκεύη, ή τα σκεύη από ανοιξείδωτο ατσάλι.

Ο καπνός του τσιγάρου

Εκτός από τον ίδιο τον καπνιστή που βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, οι άνθρωποι που μένουν μαζί του αντιμετωπίζουν όλες τις αρνητικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο καπνός του τσιγάρου "κολλάει" πάνω σε ρούχα και χαλιά, με αποτέλεσμα αν έχετε μωρό ή κατοικίδιο που παίζει στο χαλί, ο κίνδυνος να γίνεται ακόμα μεγαλύτερος.

Το ραδόνιο

Το ραδόνιο είναι ένα αέριο που βρίσκεται στο έδαφος και μπορεί να περάσει στα σπίτια που δεν αερίζονται ικανοποιητικά. Είναι ραδιενεργό και μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές - συγκεκριμένα, αυξάνει πολύ τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Τα αποσμητικά χώρου

Μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα προβληματικά για άτομα που πάσχουν από άσθμα. Επενδύστε στο να βελτιώσετε τον εξαερισμό του σπιτιού σας, αλλά και σε φυσικά αρωματικά χώρου, όπως ο βασιλικός κα η λεβάντα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας