Αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο σε Αττική και Θεσσαλονίκη και μεγάλη αύξηση σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη, εντοπίστηκε στα αστικά λύματα την εβδομάδα από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Στην ανάλυση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ και περιλαμβάνεται στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Οργανισμού, αναφέρονται τα εξής:   

Παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 9 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις κυμάνθηκαν από +36% στον Βόλο μέχρι +198% στην Αλεξανδρούπολη, ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (+18%), στο Ηράκλειο (+18%) και στον Άγιο Νικόλαο (+17%).

Πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 2 από τις 12 περιοχές του Δικτύου και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (-62%) και στην Πάτρα (-67%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-1%).

Την τελευταία εβδομάδα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε αυξητική τάση, με στατιστικά σημαντική μεταβολή (+58%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+18%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποσοστιαία μεταβολή μέσου εβδομαδιαίου ιικού φορτίου

 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ - ΠΟΛΗ ΠΟΣΟΣΤΟ
Αττική +58%
Θεσσαλονίκη +18%
Λάρισα +62%
Βόλος +36% 
Ηράκλειο  +18% 
Χανιά -1% 
Ρέθυμνο -62% 
Άγιος Νικόλαος +17%
Πάτρα -67%
Ξάνθη +166%
Ιωάννινα  +198% 
Αλεξανδρούπολη  +42% 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή