Η πιο λευκή μπογιά στον κόσμο δημιουργήθηκε σε εργαστήριο του Purdue University. Είναι τόσο άσπρη που θα μπορούσε τελικά να μειώσει -ακόμα και να εξαλείψει- την ανάγκη γα χρήση κλιματιστικών.

Η μπογιά μπήκε στο βιβλίο Guinness World Records ως η πιο λευκή που δημιουργήθηκε  ποτέ.

Γιατί όμως οι επιστήμονες δημιούργησαν τέτοια μπογιά; Στόχος των ερευνητών δεν ήταν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά να κάμψουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Xiulin Ruan, Καθηγητής μηχανολογίας στ Purdue, δήλωσε ότι άρχισε αυτό το σχέδιο πριν 7 χρόνια έχοντας στο νου την εξοικονόμηση ενέργει ας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Η ιδέα ήταν να γίνει μια μπογιά που θα μπορούσε να αντανακλά το ηλιακό φως μακριά από ένα κτήριο.

Το να κατορθώσουν να την κάνουν  ανακλαστική τη μπογιά είχε αποτέλεσμα να γίνει πράγματι λευκή.  Η μπογιά αντανακλά το 98.1% της ηλιακής ακτινοβολίας ενώ εκλύει υπέρυθρη ακτινοβολία. Επειδή απορροφά λιγότερη ζέστη από τον ήλιο από αυτή που εκλύει, μια επιφάνεια με αυτή τη μπογιά είναι πιο δροσερή από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χωρίς να καταναλώνει ενέργεια.

Δυο στοιχεία κάνουν εντελώς άσπρη τη μπογιά. Πολύ υψηλή συγκέντρωση χημικής ουσίας που λέγεται θειικό βάριο και διαφορετικού μεγέθους σωματίδια της ουσίας στη μπογιά.

Η χρήση της μπογιάς για να καλύψει περιοχή σε στέγη περίπου 93 τετραγωνικών μέτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε δροσιά ισχύος 10 Kw , κάτι που είναι πιο ισχυρό από τα κλιματιστικά των περισσότερων σπιτιών.

Πηγές:
Purdue University

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης