Το ξέρατε ότι ορισμένα μάτια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να... εθιστούν στο αλκοόλ; Βρήκαμε μερικές από τις πιο παράξενες πληροφορίες για το χρώμα και το σχήμα των ματιών που έχουν βγει (είτε άμεσα, είτε όχι) μέσα από έρευνες.

Πιθανότητες για καρκίνο

Τα πράσινα, μπλε και γκρι μάτια βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του ματιού. Και όταν λέμε "μεγαλύτερο", εννοούμε ότι οι πιθανότητες είναι και πάλι αρκετά χαμηλές. Γύρω στα 2.500 άτομα τον παθαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

'Αισθημα εμπιστοσύνης

Υπάρχουν έρευνες που έχουν βρει ότι τα καστανά μάτια δίνουν την εντύπωση ότι το άτομο είναι πιο έμπιστο σε σχέση με τα άλλα χρώματα.

Πιθανότητες για διαβήτη

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να βρεθεί συσχετισμός, αλλά μια μελέτη του 2011 ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που έχουν μπλε μάτια και ανοιχτόχρωμο δέρμα βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1.

Αντοχή στον θόρυβο

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια αντέχουν περισσότερο σε μέρη με πολλά ντεσιμπέλ, πιθανότατα λόγω της αυξημένης μελανίνης.

Εθισμός στο αλκοόλ

Οι άνθρωποι με μπλε μάτια όχι μόνο είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν συχνά αλκοόλ, αλλά είναι και πιο πιθανό να εθιστούν στο αλκοόλ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015.

Αντίδραση στην ψυχοθεραπεία

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι με καστανά μάτια είναι πιο πιθανό να αντιδράσουν καλά σε μια έντονη προσέγγιση ψυχοθεραπείας, ενώ οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια είναι πιο πιθανό να προτιμούν μια προσέγγιση που εξελίσσεται στο δικό τους ρυθμό.

Πιθανότητες για λεύκη

Πιστεύεται ότι κάποια από τα γονίδια που παίζουν ρόλο στο σχηματισμό των μπλε ματιών, ταυτόχρονα μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης λεύκης, της δερματικής πάθησης που εξαφανίζει το χρώμα από περιοχές της επιδερμίδας.

Πιθανότητες για καταρράκτη

Οι άνθρωποι που έχουν σκούρα καστανά μάτια αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καταρράκτη, σύμφωνα με μια μελέτη από την Αυστραλία - διπλάσιο κίνδυνο, εικάζουν οι ερευνητές.

Επιδόσεις σε αθλήματα

Οι άνθρωποι με καστανά μάτια τα πηγαίνουν καλύτερα σε δραστηριότητες που χρειάζονται αντανακλαστικά και γρήγορες αντιδράσεις: μποξ, άμυνα ή τέρμα στο ποδόσφαιρο. Στην άλλη πλευρά, οι άνθρωποι με μπλε μάτια είναι καλύτεροι σε δραστηριότητες που απαιτούν πλήρη έλεγχο κινήσεων, όπως το μπόουλινγκ και το γκολφ.

Αντοχή στον πόνο

Μια μελέτη που έγινε πάνω σε γυναίκες σε τοκετό, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με καστανά μάτια βίωναν περισσότερο πόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, αλλά και στην αμέσως επόμενη περίοδο.

Πιθανότητες για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση που έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τους ανθρώπους με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτό συμβαίνει επειδή η ίριδα απορροφά μικρότερες ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγαλύτερη ζημιά στο μάτι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca
Αντίδραση φαρμακοποιών για την απένταξη του Lonarid από τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων
Η ΕΙΝΑΠ για την αντικατάσταση της επιστημονικά υπεύθυνης στη ΜΕΝΝ του "Έλενα Βενιζέλου - Αλεξάνδρα"