Ενημέρωση και ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης μεσούσης της πανδημίας κορωνοιού έγιναν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας.  Παρόντες στην ενημέρωση  ήταν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στις ανακοινώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, και η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου.

Απαραίτητο το εμβόλιο κατά της γρίπης

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης, όπως τονίσθηκε, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης. Ήδη ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια.

Όπως κάθε χρόνο- και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους- έτσι και για την περίοδο 2021-2022 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Θάνος Πλεύρης: να εμβολιαστεί ο κόσμος

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας,  είναι μεγάλη η  ανάγκη του εμβολιασμού, ειδικά έναντι της γρίπης. "Θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό". Ήδη έχει ξεκινήσει η προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κ. Γκάγκα,  δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, ότι ο κόσμος δεν πρέπει να φοβάται τα εμβόλια και πως ο εμβολιασμός της γρίπης είναι απαραίτητος και για τα πολύ μικρά παιδιά και τους μεγάλους, καθώς βηθά στο να αποφύγουμε έναν αριθμό θανάτων που έχουμε κάθε χρόνο εξαιτίας της γρίπης, αλλά και όλη την ταλαιπωρία που προκαλεί μία ίωση.

Για τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό τόνισε ότι όλοι οι ιοί δεν πολλαπλασιάζονται από μόνοι τους παρά μπαίνουν μέσα στα κύτταρά μας, μεταφράζονται και ξαναγίνονται ιοί μέσα από το δικό μας γενετικό, είτε το RNA είτε το DNA.

Τετραδύναμα και τα δύο εμβόλια 

Τα εμβόλια τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα, ανέφερε από την πλευρά της η κ. Θεοδωρίδου. Τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Άλλα εμβόλια όπως αυτά του  πνευμονιόκοκκου, μπορούν να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα ή σε μικρή απόσταση του ενός εμβολίου από τα άλλα.

Σύμφωνα με την καταγραφή στο μητρώο, πέρυσι εμβολιάστηκε το 84% των ατόμων άνω των 60. Η κ. Θεοδωρίδου εξέφρασε την επιθυμία  να υπήρχε το ίδιο ποσοστό και για αυτούς που εμβολιάζονται για την Covid, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κατηγορίες των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν. 

Ανησυχίες και φόβοι για επιβάρυνση των Μ.Ε.Θ

Ο κ. Βαλτάς δήλωσε ότι έχει γίνει προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο, τον Ιατρικό αλλά και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο να προχωρήσουν οι ενέργειες ώστε να πειστεί ο  κόσμος ότι πρέπει να εμβολιαστεί κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια, οι εμβολιασμοί έφτασαν τα 4 εκατομμύρια, όταν το ’18-’19 ήταν 2,2 και το ’19-’20 ήταν 3,2.  Πρώτη φορά λοιπόν προσεγγίστηκαν επίπεδα ανοσίας της αγέλης.

Τέλος, τις ανησυχίες του για την ταυτόχρονη κυκλοφορία των δύο ιών φέτος (ιός της γρίπης και Covid) αλλά και τους φόβους για συνοσηρότητα, επιβάρυνση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, εξέφρασε η αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, Άννα Μαστοράκου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson
Τι φάρμακα χρειάζονται οι άνθρωποι στο διάστημα
Υπερηχογραφική σαλπιγγογραφία: Οδηγός για τις γυναίκες