Σημαντικές εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα μπορούσαν να μειώσουν τη βλάβη από το κάπνισμα, αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες. Πλήθος ερευνητών αξιοποιούν τους μεγάλους πόρους που διαθέτουν οι καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να αλλάξει ριζικά η κατάσταση, προς όφελος της υγείας των καταναλωτών.
 
Το θέμα αναλύθηκε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, για το "Μετασχηματισμός της καπνοβιομηχανίας: Στρατηγική, ανταγωνισμός και ηθική", η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου για την Μείωση της Βλάβης από το κάπνισμα
 
Ο συντονιστής της συζήτησης, Clive Bates, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Counterfactual Consulting Limited, εκτίμησε πως την επόμενη δεκαετία θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στα προϊόντα που θα μπορούσαν να μειώσουν τη βλάβη από το κάπνισμα. Η πρόοδος – σημείωσε – θα είναι στην κατεύθυνση αναστροφής των επιπτώσεων που έχουν προκληθεί τις προηγούμενες δεκαετίες με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνίσματος.
 
Στην εναρκτήρια ομιλία της, η δρ Gizelle Baker, αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Τμήματος της Philip Morris International, ανέδειξε τη σημασία της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη δημιουργία προϊόντων μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Είπε χαρακτηριστικά πως τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της καπνοβιομηχανίας. Χάρη στην καινοτομία, εξελίχθηκαν γρήγορα μία σειρά από προϊόντα, με τα οποία είναι δυνατή η χορήγηση νικοτίνης, με πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται στο παραδοσιακό τσιγάρο.Τα προϊόντα αυτά – σημείωσε – παρέχουν μεγάλο όφελος στη Δημόσια Υγεία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιλέξουν λιγότερο επιβλαβείς του κάπνισματος εναλλακτικές. Μειώνουν, έτσι, την επίπτωση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και αυτό επιβάλλει ενισχυση της προσπάθειας για μεγαλύτερη πρόοδο.
 
Η Sharon Goodall, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας τις British American Tobacco υπογράμμισε πως οι ανάγκες των καταναλωτών αυξάνονται και υπάρχει παράλληλη πρόοδος στην έρευνα και στη νομοθεσία.

"Η καινοτομία οδηγείται από τις ανάγκες των καταναλωτών", είπε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει: "Η ανάγκη για μείωση της βλάβης, επιταχύνει τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας. Πρόκειται για μία ειλικρινή και διαρκή διαδικασία".
 
Ο Ian Jones, επιστημονικός διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Japan Tobacco International, επισήμανε πως οι βιομηχανίες προχωρούν, αξιοποιώντας την επιστήμη προς όφελος των καταναλωτών.

Κάλεσε τους υπεύθυνους των εταιρειών να μη γίνουν εσωστρεφείς και να εξηγήσουν στους πολίτες και στις Ρυθμιστικές Αρχές πως η καινοτομία συναρτάται με τα μέτρα για τον περιορισμό της οποιασδήποτε κακής χρήσης των εναλλακτικών προϊόντων.

"Οι νέες τεχνολογίες είναι πολλά υποσχόμενες για την εξέλιξη νέων προϊόντων", ανέφερε, για να συμπληρώσει: "Η βιομηχανία αλλάζει. Η τεχνολογία αλλάζει".  Τόνισε πως υπάρχουν πολλά επιστημονικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με τα νέα προϊόντα, ιδιαίτερα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης.
 
"Η κινητήριος δύναμη για τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας είναι ο καταναλωτής", σχολίασε ο Joe Murillo, επικεφαλής Θεσμικών Θεμάτων της Juul Labs.

Οι καπνιστές – είπε – απαιτούν διαφορετικά προϊόντα και οδηγούν την καινοτομία, τον ανταγωνισμό και τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας. Όπως ανέφερε, τα προϊόντα βελτιώνονται, όπως και η επιστήμη.

Επικαλούμενος πρόσφατες αποφάσεις του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εκτίμησε πως μπορούμε να αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση στο κανονιστικό πλαίσιο για τα προϊόντα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα.

Υπάρχουν, ωστόσο, κανονιστικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί, ενώ οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν τους απόλυτους και σχετικούς κινδύνους των προϊόντων, προκειμένου να κάνουν τεκμηριωμένες επιλογές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας