Tο μέγεθος και το σχήμα των αγγείων στον εγκέφαλο μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην πρόβλεψη του κινδύνου ανευρύσματος, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο  Arjun Burlakoti του University of South Australia υπέβαλε σε απεικονιστικές εξετάσεις 145 ασθενείς και ανακάλυψε ότι άνθρωποι με ποικίλου μεγέθους εγκεφαλικές αρτηρίες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεύρυσμα.

ΟΙ απεικονιστικές εξετάσεις ανθρώπων με ανευρύσματα έδειξαν ότι 4 αρτηρίες που εισχωρούν στο εγκεφαλικό κουτί και χωρίζονται σε τμήματα και τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα δεν ήταν συμμετρικές μεταξύ τους.

Αυτό αυξάνει την κορυφή στην αρτηριακή πίεση και προδιαθέτει σε αγγεία που φουσκώνουν.

Ο Burlakoti δήλωσε ότι πολλά μικρά ανευρύσματα που δεν έχουν διαρραγεί περνούν απαρατήρητα στις συχνά χρησιμοποιούμενες απεικονιστικές τεχνικές. Μπορεί να μη διαγνωστούν μέχρι να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να προκαλούν συμπτώματα ή να διαρραγούν -συχνά όταν είναι πολύ αργά.

Tο κύριο σύμπτωμα ρήξης ανευρύσματος είναι ξαφνικός έντονος πονοκέφαλος, συχνά με διπλωπία, ναυτία και εμετό, άκαμπτο λαιμό, μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, σπασμούς και καρδιακή συμφόρηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο BMJ Open.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;