Το Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021.  Αποτελεί την υλοποίηση του οράματος του Δημήτρη Λόη που πάλεψε και ονειρεύτηκε έναν κόσμο χωρίς αιματολογικούς καρκίνους. Είναι το επιστέγασμα των προσπαθειών ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε νέες κυτταρικές θεραπείες που θα βοηθήσουν να σωθούν ζωές. 

Το νεοσύστατο Ερευνητικό Ινστιτούτο Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» επικεντρώνεται στη μεταγραφική έρευνα σε κυτταρικές, γονιδιακές και αναγεννητικές θεραπείες. Περιλαμβάνει ένα πλήρως λειτουργικό και αναγνωρισμένο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών (CBMDP – “Save a Life”, www.xarisezoi.gr ) καθώς και GMP εργαστήρια (Clean room B, C, D) για κλινική παραγωγή κυτταρικών θεραπειών και «Φαρμάκων Προηγμένων Θεραπειών» (ATMP). Διευθυντής είναι ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, MD, PhD.

Στην τελετή εγκαινίων του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών "Δημήτρης Λόης", ο καθηγητής Αιματολογίας, Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης μίλησε για την ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου. Ως ενορχηστρωτής και συντονιστής του έργου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και δήλωσε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη έκβαση των προσπαθειών. Μεταξύ άλλων ανέφερε «Μετά από δύο χρόνια τα καταφέραμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα εργαστήρια επεξεργασίας κυττάρων σε όλη την Ευρώπη! Πλέον μπορούμε και εδώ να δίνουμε αυτά τα ζωντανά φάρμακα στους ασθενείς μας».

Tον αγιασμό του νεοσύστατου ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και στα εγκαίνια παρευρέθησαν η Πρυτανική Αρχή, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Παθολογική Κλινική του ΠΓΝΠ και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της επιστημονικής κοινότητας. 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Καθηγητής Βιολογίας Παναγιώτης Δημόπουλος,  ο οποίος ανέφερε «Για τη δημιουργία του Ινστιτούτου έχουμε σημαντικούς συμπράττοντες. Το Πανεπιστήμιο, το Τμήμα Ιατρικής και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το ΚΕΔΜΟΠ ”Χάρισε Ζωή” και τη μετεξέλιξή του και τη φιλανθρωπική οργάνωση Choose Life. Είναι δομές με ρόλους διακριτούς αλλά ταυτόχρονα συμπληρωματικούς και αυτή η σύμπραξη δείχνει πόσα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε μέσα από μία συνέργεια».

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Μάρκος Μαραγκός, ο οποίος είπε «Χρόνια τώρα κάνουμε μία προσπάθεια με τον κ. Σπυριδωνίδη να καταπολεμήσουμε λοιμώξεις σε ασθενείς που νοσηλεύονται στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Και να που έφτασε η ώρα και ήδη έχουμε τον πρώτο ασθενή που παίρνει αυτού του είδους τη θεραπεία και έχει μία καλή έκβαση».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής Ορθοπαιδικής Παναγιώτης Μέγας, δήλωσε «Το Ιατρικό Τμήμα δεν είναι απλώς χαρούμενο αλλά τυχερό που έχει δίπλα του την οικογένεια Λόη.  Χάρη σε αυτό που προσφέρατε κ. Λόη, καταφέραμε να οργανώσουμε ένα αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το πρώτο στην Ελλάδα, για τις κυτταρικές θεραπείες. Είμαστε ευγνώμονες για τη δυνατότητα που μας δίνετε».

Ο Αναπλ. Διοικητής ΠΓΝΠ Δημήτρης Μπάκος, ανέφερε «Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου αυτού είναι απόδειξη ότι κάθε μέρα στο νοσοκομείο μας γίνονται θαύματα μικρά ή μεγάλα. Δεσμεύομαι από το βήμα αυτό να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του κ. Σπυριδωνίδη και σε κάθε ανάλογη προσπάθεια».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος δήλωσε «Σαν Περιφερειακή Αρχή με συγκεκριμένα βήματα και συγκεκριμένες πράξεις είμαστε δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό το έργο αφορά τις 700.000 ψυχές που ζουν και αναπνέουν στην Περιφέρειά μας. Συγχαρητήρια κ. Λόη, για το μεγαλείο της ψυχής σας».

Τέλος, η Πρόεδρος του “Choose Life” κα Μάρη Ευγενίδου-Λόη έχοντας στο πλευρό της τις κόρες τους Ασπασία και Μαρία-Χριστίνα, οι οποίες υλοποίησαν το όραμα του Δημήτρη Λόη, ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν να παραδοθεί ένα Έργο Ζωής αναφέροντας συγκινημένη:  «Ευχαριστώ όλους εσάς που βοηθήσατε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και έτσι καταφέραμε να παραδίδουμε σήμερα αυτό το έργο ζωής». Η κ. Λόη, αναφέρθηκε στην ιστορία που δημιούργησε το έναυσμα για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών «Δημήτρης Λόης» λέγοντας:

«Τον Ιούνιο του 2016 ο σύζυγός μου διαγνώστηκε με οξεία μυελογενή λευχαιμία. Σε όλη τη διάρκεια, από τη διάγνωσή του μέχρι που έφυγε από τη ζωή, εργαζόταν και σχεδίαζε με ποιο τρόπο θα βοηθήσει όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν αιματολογικούς καρκίνους. Ονειρεύτηκε έναν κόσμο που κάθε ασθενής θα έβρισκε τον δότη του και θα είχε πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία.». Απευθυνόμενη στην επιστημονική ομάδα, ευχαρίστησε λέγοντας: «Χαρά, Μαρία, Δημήτρη, Διονυσία, Νατάσσα, Μέμνονα, Νίκο και φυσικά Αλέξανδρε σας παραδίδουμε αυτό το Ινστιτούτο. Το εμπιστευόμαστε σε εσάς. Αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσής μας σε εκείνον. Κάντε το έργο σας όπως εσείς ξέρετε και δώστε ζωή στους συνανθρώπους μας».

CHOOSE LIFE

Το Choose Life ιδρύθηκε από την οικογένεια του Δημήτρη Λόη για την καταπολέμηση ασθενειών που σχετίζονται με το αίμα, με τρεις βασικούς πυλώνες δράσεις. Αρχικά, την στήριξη και παροχή βοήθειας για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Ταυτόχρονα, τη διεύρυνση της βάσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες εύρεσης συμβατού δότη για ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Τέλος, την υποστήριξη της έρευνας νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αιματολογικών νοσημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φιλανθρωπική οργάνωση Choose Life, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://chooselifeworld.com/ 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το ρινικό μικροβίωμα πιθανός διαγνωστικός βιοδείκτης για τη σηψαιμία
Ποιες τροφές είναι αφροδισιακές
'Αρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η περικοπή στους μισθούς νοσοκομειακών γιατρών