Η νόσος του Graves είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό. Χρειάζεται φάρμακα και δεν μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσα από τη διατροφή. Η διατροφή όμως επηρεάζει τα συμπτώματά σας, και είναι καλό να γνωρίζετε ποιες τροφές βοηθούν και ποιες όχι.

Αλάτι

Προσπαθήστε να περιορίσετε ή και να αποφεύγετε εντελώς το αλάτι. Περιέχει ιώδιο και αυτό ίσως προκαλέσει ακόμα περισσότερη έκκριση ορμονών από τον θυρεοειδή.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Το σώμα χρειάζεται επιπλέον ασβέστη αν έχετε υπερδραστήριο θυρεοειδή, επειδή η πάθησή σας μπορεί να επιταχύνει την φθορά των οστών σας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι η καλύτερη φυτική πηγή ασβεστίου.

Σολομός

Μαζί με το ασβέστιο χρειαζόμαστε βιταμίνη D, την οποία την βρίσκουμε άφθονη σε ψάρια όπως ο σολομός.

Brazil nuts και ηλιόσπορος

Αυτοί οι δύο καρποί περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου, που παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Η νόσος του Graves έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο συννοσηρότητας με κοιλιοκάκη. Αν ισχύει και για εσάς, πρέπει να κόψετε την γλουτένη από τη διατροφή σας, διαφορετικά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μούρα

Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, και μια αυτοάνοση πάθηση όπως η νόσος του Graves χρειάζεται άφθονα αντιοξειδωτικά για να προστατευτούν τα κύτταρα του οργανισμού από βλάβες.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Graves. Βέβαια, ο πρωινός σας καφές δεν πρόκειται να σας πειράξει. Το θέμα είναι να μην το παρακάνετε, όπως και να αποφεύγετε τα energy drinks, καθώς περιέχουν τεράστιες δόσεις καφεΐνης αλλά και ζάχαρης.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι από τις καλύτερες πηγές σιδήρου. Πέρα από αυτό, όμως, προσφέρουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Για να απορροφηθεί καλύτερα ο φυτικός σίδηρος των οσπρίων, καλό είναι να τα συνδυάζουμε μια τροφή πλούσια σε βιταμίνη C.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών
Ηλίας Μόσιαλος: Γιατί θα αποτύχει ο προσωπικός γιατρός - Τα δομικά προβλήματα του ΕΣΥ
Πώς ο κομμωτής μπορεί να εντοπίσει ασθένειες των μαλλιών και του δέρματος