Υγιείς άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για νόσο Alzheimer μπορεί ενδεχομένως να έχουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και σε σκορ νοητικών τεστ που σχετίζονται με τη λογική και την προσοχή, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έγινε από το University of Glasgow και δημοσιεύτηκε χθες στο Neuropsychopharmacology.

Εδειξε ότι αν και η σχέση μεταξύ αυτών των διαφορών σε ανθρώπους με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για νόσο Alzheimer ήταν μικρή, η σχέση υποδεικνύει ότι σημάδια της νόσου μπορεί ενδεχομένως να είναι εντοπίσιμα πριν γίνουν εμφανή σημαντικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές υπολόγισαν σκορ πολυγενετικού κινδύνου, κινδύνου με βάση μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων σε 32.790 ανθρώπους χωρίς άνοια, για να δουν αν ο δια βίου γενετικός τους κίνδυνος για Alzheimer συνδεόταν με διαφορές στην εγκεφαλική δομή και νοητική επίδοση. 

Η Rachana Tank, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι νέα επειδή δείχνουν ότι η επίδραση που μπορεί ενδεχομένως να έχει ο γενετικός κίνδυνος μπορεί σε κάποιο βαθμό να είναι εμφανής πολύ πριν τη διάγνωση άνοιας.

Αν και δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα αν αυτές οι διαφορές είναι πρώιμα σημάδια άνοιας, είναι σημαντικό να γίνει περαιτέρω έρευνα στον τομέα.

Πηγές:
University of Glasgow

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]
Ανακαλύφθηκε νέα λειτουργία του βλεφαρίσματος
Κέρδη μεγαλύτερα από τις προβλέψεις για την Johnson & Johnson