Η επιδημιολογική εικόνα στο σύνολο της χώρας, εξηγεί πιθανώς τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ήρε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα στις "κόκκινες" περιοχές.

Σύμφωνα με το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ,  την εβδομάδα από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου, όλες οι Περιφερειακές Ενότητες είχαν θετικότητα στα τεστ κάτω από 0,9%.

Σε 4,2 εκατομμύρια τεστ που διενεργήθηκαν στην Επικράτεια, μόλις το 0,36% βγήκαν θετικά στον κορωνοϊό (1,09% στα rapid και pcr) και 0,18% στα self tests. Την προηγούμενη εβδομάδα, η θετικότητα ήταν 0,55%.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως τα μέτρα που λαμβάνονταν μέχρι σήμερα δεν σχετίζονταν με την επιδημιολογική εικόνα, αλλά σχεδόν αποκλειστικά με την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας.

Από επιδημιολογική άποψη, παρατηρείται σταθερή βελτίωση, με δύο Περιφερειακές Ενότητες, την Άνδρο και την Ιθάκη (στη φωτογραφία το Βαθύ), να έχουν μηδενικές θετικότητες το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου.

Ποσοστά κοντά στο 0% καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα στο σύνολο των περιοχών, με τα πιο κοντινά να αφορούν την Άρτα και τη Σάμο (0,04%), τη Φωκίδα (0,07%), την Ικαρία, τη Λέσβο και τη Χίο (0,08%). 

Πολύ χαμηλές είναι οι θετικότητες στο λεκανοπέδιο της Αττικής: 0,15% στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 0,2% στην Ανατολική Αττική, 0,23% στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 0,25% στον Πειραιά, 0,28% στον Δυτικό και στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και 0,44% στη Δυτική Αττική.

Αρκετά καλή είναι η επιδημιολογική εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα είναι 0,49%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στη Δράμα (0,88%), στο Κιλκίς και στη Λάρισα (0,81%), στην Ξάνθη (0,75%) και στην Καρδίτσα (0,74%), αλλά είναι καταφανώς πολύ χαμηλότερα από το όριο λήψης μέτρων (4%).

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά