Νέα έρευνα του University of Illinois Chicago, υποδεικνύει ότι όταν η πρωτεΐνη οπτινευρίνη, (OPTN), είναι παρούσα σε κύτταρα περιορίζει την εξάπλωση του ιού του έρπητος τύπου 1 (HSV-1).

Στην πρώτη του είδους της έρευνα, επίσης ανακάλυψαν πιθανή άμεση σύνδεση μεταξύ νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η νόσος Alzheimer, το ALS, το γλαύκωμα και του ερπητοϊού, δήλωσε ο Dr. Deepak Shukla.

Οι ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν γιατί ο ιός  HSV-1 μπορεί να γίνει μοιραίος για ανθρώπους με ανοσοκαταστολή αλλά όχι για υγιείς.

Ο Tejabhiram Yadavalli, δήλωσε ότι η νέα έρευνα υποδεικνύει γιατί ο HSV-1 καταστέλλεται. Η OPTN, στοχεύει επιλεκτικά τις πρωτεΐνες του HSV-1 σε εκφύλιση από αυτοφαγία. Η OPTN σταματά τον ιό από το να αναπτύσσεται και τον σταματά με αυτοφαγία.

Η αυτοφαγία που συμβαίνει είναι πολύ εκλεκτική. Αυτό έχει νόημα και για άλλους ιούς.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα αφορούν και στα 8 διαφορετικά είδη ερπητοιού.

Ποντικοί των οποίων αφαιρέθηκαν γονίδια OPTN μολύνθηκαν με HSV-1 στους οφθαλμούς.

Η ανάπτυξη του ιού ήταν πολύ υψηλότερη στον εγκέφαλο ζώων χωρίς OPTN, σκοτώνοντας τοπικούς νευρώνες και τελικά οδηγώντας στο θάνατο ζώων.

Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πιο γρήγορη εξασθένηση νευρώνων όταν η OPTN δεν είναι παρούσα.

Ο Shukla δήλωσε ότι όπου υπάρχει μεταλλαγμένη OPTN και έρπης, υπάρχει η συνταγή για τη δημιουργία καταστροφής όσον αφορά τη νευροεκφύλιση.

 Η έρευνα δείχνει επίσης ότι υπάρχει βλάβη στην ανοσολογική απόκριση όταν υπάρχει έλλειψη οπτινευρίνης,  η οποία χρειάζεται για τη σηματοδότηση εισροής κατάλληλων κυττάρων του ανοσοποιητικού στην περιοχή της λοίμωξης.

Όταν κάποιος δεν την έχει, εμφανίζει προβλήματα, δήλωσε ο Chandrashekhar Patil.

Ορισμένα από αυτά τα προβλήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν νευροεκφυλιστικές διαταραχές.

Ο Dr. Tibor Valyi-Nagy, δήλωσε ότι επειδή ο ερπητοιός βρίσκεται στα νεύρα δια βίου υπάρχει εικασία ότι συνδέεται με νευροεκφυλιστικές νόσους. Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται τη φλεγμονή για να πολεμά μονίμως τον ιο και τα νεύρα έχουν κάποιου βαθμού βλάβη λόγω αυτής της συνεχούς ανοσολογικής απόκρισης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ζώα χωρίς OPTN και με λοίμωξη από HSV-1 μετά από 30 ημέρες έχασαν την ικανότητα αναγνώρισης αντικειμένων.

Ο Shukla δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι δείκτης ότι το να έχει κάποιος HSV-1 μαζί με μετάλλαξη OPTN θα μπορούσε να επιταχύνει τη νευρολογική βλάβη- που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε νοητική βλάβη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα