Έρευνα δοκίμασε τεστ όσφρησης με χρήση ενός νηματώδους, του Caenorhabditis elegans, για την εξέταση καρκίνου στο πάγκρεας πολύ αρχικού σταδίου. Ανέφερε ότι αν ο έγκαιρος εντοπισμός και η διάγνωση είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της πρόγνωσης ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας, πρέπει να επιτευχθούν και τα δυο.

Επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα σε κέντρα της Ιαπωνίας και επέλεξαν ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας, πολύ αρχικού σταδίου.

Αρχικά επέλεξαν 83 περιστατικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικές διαφορές μετά τη χειρουργική αφαίρεση στο στάδιο 0–IA. Δείγματα ούρων πριν την εγχείρηση είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη χημειοταξίας σε σύγκριση με δείγματα μετά την εγχείρηση σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας και σε υγιείς.

Παρόμοια με τους σκύλους που μυρίζουν, η χρήση του νηματώδους, Caenorhabditis elegans, εισήχθη ως νέα στρατηγική εντοπισμού οσμών που συνδέονται με τον καρκίνο, κατά την εξέταση για αυτή τη νόσο.

Η συγκεκριμένη βιολογική διάγνωση είχε ευαισθησία 95.8%, που ήταν επίσης αποδεκτή ακόμα και σε ασθενείς με καρκίνο αρχικού σταδίου.

Επιπλέον αναφορές, έδειξαν ότι αυτό το τεστ έδειξε υψηλή ευαισθησία σε περιπτώσεις καρκίνου στο πεπτικό και αρνητικές αλλαγές στη μετεγχειρητική περίοδο. Επίσης θα μπορούσε να διαχωρίσει ούρα σε μοντέλο ποντικών για καρκίνο στο πάγκρεας.

Επομένως, αυτή η μέθοδος μπορεί πιθανόν  να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό ασθενών με καρκίνο στο πάγκρεας αρχικού σταδίου.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ορού και ούρων από ασθενείς σε πολύ αρχικό στάδιο για να διαπιστώσουν την κλινική αξία του συστήματος εντοπισμού του καρκίνου με C. elegans.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η νέα έρευνα παρατήρησε υψηλότερη χημειοταξία C. elegans σε ασθενείς με καρκίνο στο πάγκρεας πολύ αρχικού σταδίου- υποδεικνύοντας την πιθανότητα χρήσης ως συνήθους μεθόδου για τη διάγνωση καρκίνου αρχικού σταδίου.

Πηγές:
Oncotarget

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου