Οι πόρτες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών άνοιξαν, μετά από αρκετό καιρό, για να υποδεχτούμε για 3 ημέρες με φυσική παρουσία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους ομιλητές και συμμετέχοντες του 17ου Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας-European Geriatric Medicine Society- EuGMS "Growing old in better health. Building Synergies across Europe" https://eugms2021.com/

Οι εγγεγραμμένοι σύνεδροι από 36 διαφορετικές χωρες, ξεπέρασαν τους 800 με φυσική παρουσία ενώ άλλοι 750 παρακολούθησαν το συνέδριο διαδικτυακά.

Η σημαντική αυτή διοργάνωση εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια γνωστοποίησης της Γηριατρικής στον Ελληνικό ιατρικό κόσμο.

Tο τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και η Γηριατρική δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ως ιατρική ειδικότητα (σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη).

O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής https://www.eugms.org/about-us/eugms-boards/executive-board.html  για την περίοδο 2020-2021 είναι ο καθηγητής Γηριατρικής και Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νανσύ, Γαλλίας, κ. Αθανάσιος Μπενέτος. Ο κ. Μπενέτος, είναι Ελληνας του εξωτερικού και παράλληλα με τα νοσοκομειακά και ερευνητικά καθήκοντα του στην Γαλλία τα τελευταία 35 χρόνια, έχει εργαστεί σθεναρά για την ανάδειξη της Γηριατρικής στην Ελλάδα, και ειδικά στην εκπαίδευση νέων Ελλήνων ιατρών σε θέματα Γηριατρικής με ευρωπαϊκά κριτήρια.

Η εξαιρετική σημασία της εξειδικευμένης ιατρικής αντιμετώπισης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας έχει αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τα τελευταία χρόνια, με την έλευση της πανδημίας COVID 19 αλλά και με την δημογραφική γήρανση του Ελληνικού πληθυσμού. Η ανοιχτή συζήτηση με ενδιαφερόμενα μέρη της πολιτικής και ακαδημαϊκής σκηνής της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει μέσω του προτεινομενου σχεδιου δράσης που εκπονήσαμε ως ομάδα εργασίας ΕΕΜΕΓ (Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης) για την  αναπτυξη της γηριατρικης στην Ελλάδα, τόσο ενόψει όσο και κατά την επόμενη μέρα της διοργάνωσης του μεγάλου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στη χώρα μας και μπορεί να κάνει τη θετική διαφορά στην ποιότητα περίθαλψης των ευπαθών ηλικιωμένων μας.

Στην Τελετή Έναρξης του συνεδρίου, την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 14.00, μίλησαν ο Υπουργός Υγείας, κύριος Θάνος Πλεύρης και μέλη της πολιτικής ηγεσίας καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αθηναίων, κ. Εμμ. Καλαμπόκας, δηλώνοντας δημόσια την στήριξή τους στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε την ιατρική περίθαλψη των μεγαλύτερων ατόμων στην Ελλάδα.

Διαγενεακή γιορτή, 10 Οκτωβριου 2021, Κήπος Μεγάρου Μουσικής

Η "Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης" (www.eemeg.gr) και η "ΑΝΤΑΜΑ KOIN.Σ.ΕΠ" (www.antama.gr), υπό την αιγίδα της "European Geriatric Medicine Society" (www.eugms.org) διοργάνωσαν, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, από τις 10.00 έως τις 18.00, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την ημέρα “Διαγενεακής Γιορτής» στο πλαίσιο διοργάνωσης του 17ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της EuGMS στην Αθήνα (11-13 Οκτωβρίου 2021), το οποίο έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα  "Growing Old in Better Health: Building Synergies across Europe" με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων υγείας από όλον τον κόσμο.

Με στόχο, παράλληλα με την επιστημονική ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων ως προς τη σημασία της διαγενεακής επαφής και διάδρασης για την υγιή γήρανση, τη  μείωση του ηλικιακού ρατσισμού και τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής  και ισότιμης προς όλους, η ΕΕΜΕΓ & η ΑΝΤΑΜΑ διοργάνωσαν μία ημέρα γεμάτη θετικές εικόνες και διαδραστικές δράσεις, ανοιχτή για όλες τις ηλικίες. Μικροί - Μεγάλοι & Μεγαλύτεροι, έγιναν όλοι μαζί μία παρέα,που ξεπέρασε τα 250 άτομα  όπου η ηλικία δεν ήταν παρά ένας αριθμός!

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την συμβολική φύτευση μιας ελιάς στο Πάρκο Ελευθερίας από τον Δήμο Αθηναίων, όπου συμμετείχαν οι 9 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ο Πρόεδρος του συνεδρίου και της Ένωσης Γηριατρικής, Καθηγ. Νευρολογίας, κ. Γιάννης Ελλουλ και ο Πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας - EuGMS κ. Θάνος Μπενέτος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι