Σε μια λαμπρή τελετή που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο μνημείο της Ροτόντας, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, απονεμήθηκε το βραβείο "Αυτοκράτειρα Θεοφανώ" από το ομώνυμο Ίδρυμα, στον δρ Ugur Sahin και την δρ Ozlem Tureci, το ζευγάρι επιστημόνων ιδρυτών της BioNTech που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μάχη της ανθρωπότητας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ιστορική κατάκτηση

Στην ομιλία του ο δρ Ugur Sahin (φωτογραφία) χαρακτήρισε την γρήγορη ανάπτυξη του εμβολίου κατά της COVID ως μια ιστορική κατάκτηση και την  τεχνολογία mRNA ως την επόμενη επανάσταση στη μάχη κατά ανίατων ασθενειών, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ελονοσία, η φυματίωση, το HIV, αυτοάνοσων παθήσεων, αλλά και για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου.

"Η εδραίωση της τεχνολογίας mRNA αποτελεί ένα σημείο καμπής για την φαρμακοβιομηχανία. Είναι συγκρίσιμη με την τεχνολογία που έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε την ινσουλίνη στο σώμα μας. Αυτό έγινε πριν 40 χρόνια", είπε.

Επισήμανε πως η ανάπτυξη του εμβολίου σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, η παραγωγή από τις Pfizer και BioNTec πάνω από 3 δισεκατομμυρίων δόσεων και η διανομή τους σε όλο τον κόσμο "ήταν κάτι απίστευτο που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας" και προέβλεψε πως τα εμβόλια αυτά θα παίξουν και στο μέλλον σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση των πανδημιών.

"Πιστεύω ότι η τεχνολογία αυτή θα μας δώσει τη δυνατότητα να καταπολεμήσουμε ανίατες μέχρι τώρα ασθένειες και νόσους, όπως η ελονοσία, η φυματίωση και το HIV, που προκαλούν πολλούς θανάτους ιδίως σε χώρες που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια για να καταπολεμήσουμε όλες τις μάστιγες της ανθρωπότητας", ανέφερε και προανήγγειλε πως τον ερχόμενο χρόνο θα αρχίσουν οι πρώτες δοκιμές.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, η έρευνα θα στραφεί στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων παγκοσμίως, όπως χρόνιων νόσων στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες καθώς και άλλα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Η πρόκληση του καρκίνου

"Η τεχνολογία mRNA μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εξατομικευμένες θεραπείες. Και αυτό είναι το κλειδί για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο, γιατί ο κάθε καρκίνος είναι τελείως διαφορετικός από τους άλλους", τόνισε και πρόσθεσε πως το mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφέρει τα μηνύματα στο ανθρώπινο σώμα. "Μάς δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε με τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος και να χρησιμοποιούμε τους δικούς τους βιολογικούς μηχανισμούς για να αποτρέπουμε τις ασθένειες. Αυτό είναι το καταπληκτικό με αυτή τη μέθοδο. Αυτή είναι η προοπτική της τεχνολογίας, αλλά είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που μετράει ακόμη περισσότερο. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Τα όρια της εφαρμογής του mRNA αφορούν τα όρια της βιολογίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια όρια στη γνώση μας για τους βιολογικούς μηχανισμούς. Μόλις τους κατανοήσουμε πλήρως θα μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω".

Ο κ. Sahin συνέστησε υπομονή και ρεαλισμό, καθώς θα χρειαστεί χρόνος. "Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι τα πάντα συμβαίνουν αυτόματα. Χρειάζεται να συνδυάζουμε διάφορους τομείς επιστήμης και να επενδύσουμε με έναν αειφόρο τρόπο. Και να είμαστε υπομονετικοί. Η ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να πάρει δεκαετίες. Πρέπει να παραμένουμε ταπεινοί. Μπορούμε να συντομεύσουμε τη διαδικασία στο μέλλον, αλλά όχι τόσο γρήγορα όπως κάναμε τώρα με την ανάπτυξη του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό. Και τέλος ας μην ξεχνούμε ότι η μεγάλη πρόοδος βασίζεται στις πολλές μικρές προόδους", κατέληξε.

"Κανένας δεν είναι υγιής μέχρι να είναι όλοι υγιείς", τόνισε από την πλευρά της η Ozlem Tureci (φωτογραφία), η οποία στη δική της τοποθέτηση ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους η επιστήμη οφείλει να υπηρετεί την ανθρωπότητα.

"Η επιστήμη μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τη διαφορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά ας μην περιμένουμε για το επόμενο παγκόσμιο πρόβλημα, την επόμενη μεγάλη κρίση, για να δημιουργήσουμε την αίσθηση του επείγοντος" είπε και πρόσθεσε: "μπορούμε να αναπτύξουμε λύσεις που μπορεί να μοιάζουν βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σήμερα. Η επιστήμη μπορεί να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον".

Μήνυμα της Κ. Σακελλαροπούλου για τον εμβολιασμό

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που καθιστούν τους δύο βραβευθέντες τόσο αξιέπαινους για την προαγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης: ερευνητική αυστηρότητα, αμείλικτη εργασιακή ηθική, συνεχής ετοιμότητα και εγρήγορση, συνδυαστική ευφυΐα, αντοχή, φαντασία, επινοητικότητα, αισιοδοξία και κυρίως ανθρωπιστική προοπτική.

"Βραβεύουμε σήμερα έναν σημαντικό άνδρα και μια σημαντική γυναίκα, για την ανεκτίμητη προσφορά τους και μαζί με αυτούς βραβεύουμε και την επιστημονική ομάδα τους, την οποία ενέπνευσαν και καθοδήγησαν. Βραβεύουμε την πίστη, την αφοσίωση, το πείσμα και το κουράγιο τους", τόνισε, ενώ έστειλε το δικό της μήνυμα για τον εμβολιασμό όσων ακόμη διστάζουν.

"Η παρουσία τους σήμερα εδώ μας διαβεβαιώνει πως η συσσωρευμένη γνώση, η σκληρή δουλειά, η αυταπάρνηση των ερευνητών, αποτελούν τη μεγαλύτερη εγγύηση για προστασία από τον COVID-19. Η υποχρέωση προς τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων που με τόση μεγαλοσύνη έχουν αναλάβει, ακυρώνει τις επιφυλάξεις, τους δισταγμούς, την καχυποψία, τον φόβο, ακόμη και την άρνηση όσων επιμένουν να μην εμβολιάζονται. Η προσφορά τους μας οδηγεί σε ένα μέλλον απαλλαγμένο επιτέλους από την αβεβαιότητα της πανδημίας. Τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό", κατέληξε.

Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Σταύρος Ανδρεάδης

Ο πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος "Θεοφανώ", πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, επισήμανε πως οι δύο βραβευθέντες έχουν καταφέρει να μετατρέψουν τον φόβο σε ελπίδα. "Ο φόβος είναι το διακριτικό γνώρισμα της εποχής μας και η πανδημία έχει εντείνει αυτό το αρνητικό κατεξοχήν συναίσθημα. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν την υγεία τους και τη ζωή τους στους βραβευθέντες μας και στην ομάδα τους, σε όλους τους επιστήμονες που χρησιμοποίησαν τις γνώσεις και  το ταλέντο τους για να αλλάξουν την τροπή, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε την τραγωδία που βίωσε η ήπειρός μας πριν από 100 χρόνια", τόνισε.

"Η ασύλληπτη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος μπορεί και πρέπει να υπηρετεί το κοινό καλό», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Σταύρος Ανδρεάδης. «Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε χρόνο ρεκόρ υπήρξε ένα εκπληκτικό επίτευγμα που έσωσε εκατομμύρια ζωές, ανάμεσά τους ενδεχόμενα κάποιες από τις ζωές πολλών που είμαστε στον χώρο αυτόν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ μαζί με τους βραβευθέντες εξήρε εξίσου τη συνεισφορά του παρόντα στην εκδήλωση Θεσσαλονικιού CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις