Υψηλή πρόσληψη άλφα λινολεϊκού οξέος- που υπάρχει κυρίως σε ξηρούς καρτούς, σπόρους και φυτικά έλαια- σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές νόσους, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Υψηλότερη πρόσληψη των παραπάνω συνδεόταν με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο αλλά οι ερευνητής λένε πως χρειάζονται νέες έρευνες για να επιβεβαιωθεί.

Το ALA είναι είδος ωμέγα-3 πολυακόρεστου λιπαρού οξέος που υπάρχει σε φυτά όπως σόγια, ξηρούς καρπούς και λιναρόσπορο.

Ερευνητής ανέλυσαν τα αποτελέσματα 41 ερευνών που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1991 και 2021 για τις σχέσεις μεταξύ  ALA και του κινδύνου θανάτου από όλα τα αίτια, καρκίνο και καρδιαγγειακή νόσο.

Οι έρευνες περιέλαβαν 120,000 συμμετέχοντες, 18 έως 98 ετών, που παρακολουθήθηκαν για 2 έως 32 χρόνια και έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως ηλικία, βάρος, κάπνισμα, αλκοόλ και άσκηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλή πρόσληψη ALA συνδεόταν με 10%, 8%, και 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καρδιαγγειακή νόσο και στεφανιαία νόσο αντίστοιχα.

Αυτό ισοδυναμεί με 113 λιγότερους θανάτους ανα 10.000 ανθρωποέτη για όλα τα αίτια, 33 λιγότερους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια και 23 λιγότερους θανάτους από στεφανιαία νόσο.

Υψηλότερη πρόσληψη ALA, όμως συνδεόταν με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο, που ισοδυναμεί με  63 επιπλέον θανάτους από καρκίνο για το υψηλότερο έναντι του χαμηλότερου επιπέδου πρόσληψης ALA.

Υψηλότερα επίπεδα ALA στο αίμα συνδέθηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Η έρευνα ήταν παρατήρησης και δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις για τα πιθανά οφέλη των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγεία. Χρειάζονται νέες έρευνες για τη σχέση τους με ευρεία ακτίνα αιτιών θανάτου.

Πηγές:
BMJ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα