Διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» και την ενημέρωση για αναγραφή πληροφοριών για τα συστατικά του γεύματος», ζητά με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και στην υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αναβάθμιση και βελτίωση του προγράμματος με την παροχή πληροφοριών για τα συστατικά του γεύματος. Δεν γίνεται ξεκάθαρο τι σημαίνει «πληροφορίες για τα συστατικά του γεύματος». 

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ρωτά αν αυτό σημαίνει ότι θα αναφέρονται απλά και μόνο τα συστατικά από τα οποία αποτελείται το κάθε γεύμα ή θα υπάρχει αναγραφή των διατροφικών στοιχείων (υδατάνθρακες, λιπαρά, φυτικές ίνες κλπ) ανά 100 γρ. προϊόντος, αίτημα το οποίο έχει εκφράσει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ήδη από το 2019 προς το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΠΕΚΑ, ως αρμόδιο φορέα υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς την ηγεσία του υπουργείου, ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει, πριν τη λήψη ινσουλίνης, να είναι ενήμερο για την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών (υδατανθράκων, λιπών κλπ) που περιέχονται στο γεύμα του, προκειμένου να μπορεί να υπολογίσει τη σωστή δόση της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγήσει στον εαυτό του.

Δυστυχώς, όπως η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ έχει διαπιστώσει τα προηγούμενα χρόνια υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος, αυτό ακολουθείται μόνο από ορισμένες εταιρείες που έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα κι όχι από όλες συνολικά τις εταιρείες.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κρίνει αναγκαίο να αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση καταρχήν από πλευράς υπουργείου και κατά την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης η υποχρέωση αναγραφής των διατροφικών στοιχείων του γεύματος ανά 100 γρ. προϊόντος, και η προϋπόθεση αυτή να συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις όλων των συμβεβλημένων με το πρόγραμμα εταιρειών ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα στα μικρά παιδιά που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως υπογλυκαιμίες ή υπεργλυκαιμίες από λανθασμένη εκτίμηση στη δόση ινσουλίνης.

Παράλληλα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ενημερωτικές και διαδραστικές δραστηριότητες στα παιδιά με στόχο τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία των παιδιών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας