Μια νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι ενώ οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν τον ίδιο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, μόνο το 37% των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές θεραπείας εγκεφαλικού επεισοδίου είναι γυναίκες.
Αυτή η προκατάληψη του φύλου θα μπορούσε να καταστήσει τα ευρήματα ορισμένων δοκιμών μη αξιόπιστα για γυναίκες ασθενείς, οι οποίες τείνουν να βιώνουν σοβαρότερες διαταραχές μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι συντάκτες της ανάλυσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ερευνητές πρέπει να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια που εμποδίζουν τις γυναίκες να εγγραφούν στις κλινικές δοκιμές.

Έρευνες δείχνουν ότι ο παγκόσμιος κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο από την ηλικία των 25 ετών είναι περίπου 25% μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να βιώνουν πιο σημαντική αναπηρία και χειρότερη ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε κλινικές δοκιμές θεραπειών.

"Τα ευρήματά μας έχουν συνέπειες για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι γυναίκες με εγκεφαλικό επεισόδιο στο μέλλον, καθώς οι γυναίκες έχουν συνήθως χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και απαιτούν περισσότερη υποστηρικτική φροντίδα", λέει η συγγραφέας της μελέτης Cheryl Carcel, MD, του The George Institute for Global Health στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Η Julie Anne Mitchell, διευθύντρια στρατηγικής υγείας στο Εθνικό Ίδρυμα  της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η υποεκπροσώπηση των γυναικών στην καρδιαγγειακή έρευνα είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα.

«Μέχρι πρόσφατα, η προεπιλεγμένη θέση ήταν να διεξάγονται μελέτες σε αρσενικά κύτταρα, αρσενικά ζώα ή άνδρες και στη συνέχεια να εφαρμόζονται αυτά τα ευρήματα στις γυναίκες», πρόσθεσε τονίζοντας, ωστόσο, ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει κίνδυνος να  χαθούν ζωτικές πληροφορίες - όπως η επίδραση που μπορεί να έχουν οι ορμόνες, το μέγεθος του σώματος ή η εμμηνόρροια στις επιλογές θεραπείας και τα αποτελέσματα.

Η έρευνα εμφανίζεται στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Πηγές:
Neurology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας