Ο FDA ενέκρινε ένα τεστ βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη για την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα iPad σε πέντε λεπτά.

Το τεστ CognICA Integrated Cognitive Assessment (ICA) που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cognetivity Neurosciences με έδρα το Λονδίνο, έχει εγκριθεί από τον FDA ως εναλλακτική λύση  με ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα.

Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή ευαισθησία στην ανίχνευση πρώιμου σταδίου γνωστικής εξασθένησης, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει την έγκαιρη παρέμβαση με θεραπεία ή αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας.

Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χωρίς επίβλεψη, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα για τα συστήματα υγείας και καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για αξιολογήσεις όταν η πρόσβαση σε περίθαλψη μπορεί να περιοριστεί ή για να επιτραπεί η συνεχής παρακολούθηση ασθενών χωρίς επισκέψεις σε κλινική.

Το CognICA έχει ήδη εγκριθεί στην Ευρώπη ως ιατρική συσκευή με σήμανση CE και χρησιμοποιείται στην πρωτοβάθμια και εξειδικευμένη κλινική φροντίδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έγκριση από τον FDA ανοίγει μια μεγάλη νέα αγορά για το λογισμικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cognetivity, Dr Sina Habibi, δήλωσε ότι η εταιρεία θα αρχίσει τώρα να επεκτείνει την παρουσία της στις ΗΠΑ με τη δημιουργία περιφερειακών γραφείων που θα βοηθήσουν στην εμπορική ανάπτυξη της CognICA, προσθέτοντας στις τρέχουσες τοποθεσίες της το Ιατρικό Κέντρο του Τέξας και το Silicon Valley στην Καλιφόρνια.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, για παράδειγμα, η Altoida συνεργάστηκε με την φαρμακοβιομηχανία Eisai και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε μια πενταετή κλινική δοκιμή για να διαπιστώσει εάν το λογισμικό της με βάση την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ανιχνεύσει νευρογνωστικές διαταραχές που δεν μπορούν να εντοπιστούν χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες δοκιμές.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι ένας βασικός στόχος για την Eisai, ο οποίος μαζί με την Biogen έφεραν στην αγορά στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτό το έτος την πρώτη δυνητικά τροποποιητική ασθένεια για το Αλτσχάιμερ-αντίσωμα στόχου αμυλοειδούς aducanumab.

Πηγές:
pharmaphorum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα