Τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων "Φώφη Γεννηματά", που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την ημέρα της κηδείας της, περιέγραψε σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα "Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων και Προαγωγή του Προσυμπτωματικού Ελέγχου μετά την πανδημία CoViD-19", ο Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι δεν πρόκειται για απλή συνταγογράφηση, η οποία γινόταν ούτως ή άλλως: "Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μία πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και έχει να κάνει με τα εμβόλια", τόνισε ο υπουργός. Εξήγησε πως πρόκειται για αποστολή μηνύματος SMS, με την οποία θα καλείται ο πολίτης να κάνει την προληπτική εξέταση.

Οι εξετάσεις - σημείωσε - θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ίδιο το SMS θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί να κάνει μία προληπτική εξέταση και να πάει να την εκτελέσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η Πολιτεία προσεγγίζει και κατευθύνει τον πολίτη.

Όπως εξήγησε, οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να έχουν και ένα επόμενο στάδιο. Η ανταπόκριση σε αυτές θα δημιουργήσει ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων, οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στο πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή. Κρίνεται, επίσης, πολύ σημαντική η διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμο στάδιο.

Φάρμακα

Για τη χορήγηση της φαρμακευτικής περίθαλψης που απαιτείται, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως οι προληπτικές εξετάσεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό της χρήσης και της δαπάνης. Σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις συγκεκριμένες εξετάσεις, οι ασθενείς θα λαμβάνουν τις καινοτόμες θεραπείες όταν πραγματικά τις χρειάζονται.

"Ευελπιστούμε ότι με την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, αλλά και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση θα έχουμε μία συνολική εικόνα της Υγείας", εκτίμησε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε, είναιπάρα πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε τις βάσεις, ώστε με το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων να δομηθεί ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας που θα ενδυναμωθεί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η οποία ήταν ένα ακόμη θύμα της πανδημίας...

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα