To κάπνισμα ευθύνεται για 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, καθώς προκαλεί δυσμενείς συνέπειες στην υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονικές διαταραχές, καρκίνο, διαβήτη και πολλές άλλες εξουθενωτικές ασθένειες.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, η διακοπή του καπνίσματος, ιδίως στην παρούσα φάση έχει γίνει δυσκολότερη, εξαιτίας του κορωνοϊού, ο οποίος έχει επιβαρύνει ψυχολογικά τους ανθρώπους αυξάνοντας κυρίως το άγχος τους.  Από τα 1,3 δισ. που εκτιμάται ότι φτάνουν οι καπνιστές παγκοσμίως, μολονότι το 60% έχει εκφράσει την επιθυμία να διακόψει, μόνο το 30% έχει πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία για την επιτυχή διακοπή του καπνίσματος.

Κάθε δύο χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσιεύει τον Πρότυπο Κατάλογο Βασικών Φαρμάκων (EML),  με σκοπό να καθοδηγήσει τις εθνικές αρχές σχετικά με το είδος των σκευασμάτων που θα πρέπει να διατίθενται στην κάθε χώρα.

Πριν από την 1η Οκτωβρίου, στη λίστα του ΠΟΥ, όσον αφορά τη διακοπή του καπνίσματος περιλαμβάνονταν μόνο η θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης ως το βασικό φάρμακο για τα άτομα που επιθυμούν να σταματήσουν τη χρήση καπνού. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης λειτουργεί με την παροχή νικοτίνης σε εναλλακτική μορφή, όπως τσίχλες ή επιθέματα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η οποία βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης της νικοτίνης.

Μετά την ενημέρωση του καταλόγου που έγινε την 1 Οκτωβρίου, δύο νέα φάρμακα έχουν πλέον προστεθεί στην καταπολέμηση της επιδημίας του καπνίσματος. Πρόκειται για την βουπροπιόνη και την βαρενικλίνη, τα οποία μειώνουν την επιθυμία για νικοτίνη χωρίς να παρέχουν, όμως υποκατάστατο νικοτίνης.
Η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη έχουν αποδειχθεί και οι δύο ασφαλείς και αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος για χρήστες που δεν μπορούν να διακόψουν χρησιμοποιώντας μόνο συμπεριφορικές συμβουλές ή σύντομες συμβουλές.

Πηγές:
www.who.int

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας