Η ζωή με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι εύκολη. Πέρα από το πρήξιμο και τον πόνο στις αρθρώσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να συνδέεται και με άλλες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια, προβλήματα με τους πνεύμονες και τα μάτια, αλλά και με το δέρμα. Μέσα σε αυτές τις παθήσεις, όμως, είναι και η άνοια.

Και η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά και η άνοια έχουν να κάνουν με τη γενετική προδιάθεση του ατόμου, αλλά υπάρχει και μια ακόμα αιτία: η φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη σειρά της επηρεάζει τη φλεγμονή του εγκεφάλου, λόγω της σκλήρυνσης των αρτηριών.

Μαζί με τον γιατρό σας μπορείτε να βρείτε την κατάλληλη λύση για εσάς, με φαρμακευτική αγωγή, για να προστατεύσετε τον εαυτό σας όσο περισσότερο γίνεται. Υπάρχουν όμως και τρόποι να προφυλάξετε και μόνοι σας την υγεία του εγκεφάλου σας, με μερικά πολύ απλά βήματα.

Καλύτερη διατροφή

Τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται. Η Μεσογειακή διατροφή, συγκεκριμένα, θεωρείται από τις καλύτερες για την υγεία του εγκεφάλου, με την έμφασή της στα υγιεινά λιπαρά και τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά βοηθούν, όπως και οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και το ελαιόλαδο.

Κάντε γυμναστική

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η γυμναστική φροντίζει την υγεία του εγκεφάλου μας με το να ενισχύει τη ροή του αίματος προς αυτόν. Τα οφέλη αυτά αρχίζουν να γίνονται ορατά με 150 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστικής την εβδομάδα.

Κοιμηθείτε σωστά

Πρέπει να κοιμάστε και αρκετές ώρες κάθε νύχτα, αλλά και να είναι καλός και χωρίς διακοπές ο ύπνος σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε γύρω στις επτάμιση με οκτώ ώρες κάθε νύχτα. Οι διακοπές στον ύπνο έχουν συσχετιστεί με περισσότερη μείωση των γνωστικών δεξιοτήτων σε ηλικιωμένους.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Αν πίνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, δεν πρόκειται να δείτε σοβαρή βλάβη από το αλκοόλ. Αν, όμως, κάνετε συχνά κατάχρηση, τότε οι επιπτώσεις για τον εγκέφαλο (όπως και για το σώμα από κάθε άλλη άποψη) μπορούν να γίνουν καταστροφικές.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα καταστρέφει τους πνεύμονες και σκληραίνει ακόμα περισσότερο τις αρτηρίες. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, αυξάνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο άνοιας.

Διατηρείστε τις σχέσεις σας

Μια υγιής κοινωνική ζωή φαίνεται να βοηθά τον εγκέφαλό μας να παραμένει δυνατός όσο μεγαλώνουμε. Παραμείνετε κοντά με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και προσπαθήστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.

Γυμνάστε τον εγκέφαλό σας

Παιχνίδια όπως προβλήματα λογικής, sudoku και σταυρόλεξα έχουν σημαντικά οφέλη για τον εγκέφαλό μας όσο μεγαλώνουμε. Επίσης είναι σημαντικό να μην σταματήσετε να ασχολείστε με τα χόμπι σας όσο μεγαλώνετε και - γιατί όχι; - να προσπαθείτε να μαθαίνετε και καινούρια πράγματα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο