Για τον  ρόλο και τη δράση του συλλόγου "Πίστη" σε ότι αφορά τη Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών, αναφέρθηκε επισταμένως στην ημερίδα του iatronet.gr για τον αιματολογικό καρκίνο, κ. Αναστασία Σταματέα - Βαρδουλάκη - πρόεδρος  του εν λόγω Συλλόγου.  

Οι σύλλογοι Ασθενών, είπε η κα Βαρδουλάκη, δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τον ρόλο της Πολιτείας αλλά υποβοηθούν ειδικά στο θέμα που αφορά τα νοσοκομεία.

Ο σύλλογος "Πίστη", που δημιουργήθηκε το 1993, έχει επανδρωθεί από γονείς που βρέθηκαν στον νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" και θέλησαν να αντιμετωπίσουν από κοινού τα καθημερινά προβλήματα.

Στόχος είναι η υποβοήθηση του έργου των νοσοκομειακών ιατρών, του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και του λοιπού προσωπικού των ογκολογικών και αιματολογικών κλινικών, καθώς και της μονάδας μεταμόσχευσης του μυελού των οστών, την μοναδική μονάδα μεταμόσχευσης για παιδιά στην Ελλάδα.

Ο σύλλογος διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό  για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γονιών και των παιδιών τους. Το προσωπικό του συλλόγου πλαισιώνεται και από εθελοντές, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στο έργο του συλλόγου.

Με παρεμβάσεις προς την διοίκηση του Νοσοκομείου αλλά και προς την Πολιτεία, με ενημερωτικές εκστρατείες για την αναγκαιότητα ανεύρεσης δοτών μυελού των οστών, ο σύλλογος συνδράμει με καταλυτικό τρόπο στο έργο της Πολιτείας.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών της "Πίστης' στο Νοσοκομείο Παίδων είναι ουσιαστικές και αποσκοπούν στην ψυχοσωματική υγεία των παιδιών. Στα πλαίσια αυτά διοργανώνονται πολλά δρώμενα στην Αθήνα αλλά και εκδρομές. Παρέχεται επίσης υποστήριξη και συντήρηση των ηλεκτρονικών συσκευών των δωματίων νοσηλείας.  

Προσφέρεται εκτός αυτού και στέγη ολιγοήμερης παραμονής για άπορες οικογένειες που προέρχονται από την Περιφέρεια όταν δεν μπορούν να τους καλύψουν οι διαθέσιμοι ξενώνες για βραχεία θεραπεία ή για εξετάσεις, σε συμβεβλημένα με τον σύλλογο νοσοκομεία της Αθήνας.

Η κ. Σταματέα υπογράμμισε, τέλος, ότι η πανδημία έχει μεγιστοποιήσει τον ρόλο των συλλόγων ασθενών που η προσφορά τους είναι πλέον πολύτιμη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο