Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και άλλων τροφών κατά της φλεγμονής μπορεί ενδεχομένως να μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς κάποιος γερνά.

Αν όμως η διατροφή του είναι γεμάτη με τροφές που ευνοούν τη φλεγμονή ενδεχομένως έχει έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει απώλεια μνήμης και θέματα με τη γλώσσα, την επίλυση προβλημάτων και άλλων νοητικών ικανοτήτων καθώς μεγαλώνει, έδειξε έρευνα.

Ο ερευνητής Δρ Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia δήλωσε ότι η λιγότερο ''φλεγμονώδης'' διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Σημείωσε ότι η διατροφή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλών μηχανισμών και σύμφωνα με τα ευρήματα, η φλεγμονή μπορεί ενδεχομένως να είναι ένας από αυτούς.

Περισσότεροι από 1.000 ανθρώπους στην Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 έτη συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για να διαπιστωθεί η φλεγμονώδης δυνατότητα ή το σκορ στη διατροφή τους. Κανείς δεν είχε άνοια στην έναρξη της έρευνας. Ποσοστό 6% εμφάνισε άνοια σε επανεξέταση, σε διάστημα 3 ετών.

Τα σκορ φλεγμονής λόγω  διατροφής κυμαίνονταν από  -8.87 έως  7.98, με τα μεγαλύτερα να δείχνουν προς μια πιο φλεγμονώδη διατροφή. Όσοι είχαν χαμηλότερα σκορ ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους είχαν υψηλότερο.

Κάθε αύξηση μιας μονάδας στο σκορ συνδεόταν με 21% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Ο Δρ. Σκαρμέας δήλωσε ότι δεν είναι το ολόκληρο φρούτο καθαυτό,  αλλά όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχει, που συμβάλλουν στη φλεγμονώδη δυνατότητά του. Κάθε τροφή έχει συστατικά που ευνοούν ή όχι τη φλεγμονή.

Γενικά, διατροφή με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, τσάι ή καφέ είναι πιο αντιφλεγμονώδης.

Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν απέδειξε ότι είναι αιτιατή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων
ΕΛΙΚΑΡ: Δωρεάν καρδιολογικοί έλεγχοι σε Καρδάμυλα και Βολισσό Χίου
Δραματικές οι ελλείψεις φυσικοθεραπευτών στα δημόσια νοσοκομεία.