Ο καφές ή το τσάι μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLOS Medicine.

Η κατανάλωση καφέ επίσης συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας ή απώλειας μνήμης και μειωμένης νοητικής λειτουργίας μετά από εγκεφαλικό.

Άνθρωποι που κατανάλωναν 2 -3 φλιτζάνια καφέ ή 3-5 τσαγιού την ημέρα ή συνδυασμό 4-6 φλιτζανιών καφέ και τσαγιού είχαν έως 20% χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή άνοια σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν αυτά τα ροφήματα.

Οσοι έπιναν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 32 %χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και 28% χαμηλότερο για άνοια σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

Η πρόσληψη καφέ ή σε συνδυασμό με τσάι συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο έως 40%.

Οι ερευνητές του  Tianjin Medical University στην Κίνα σημειώνουν ότι τα ευρήματα υπέδειξαν ότι μέτρια κατανάλωση καφέ και τσαγιού χωριστά ή σε συνδυασμό συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άνοιας.

Και πρόσθεσαν ότι, ωστόσο αν αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βελτιώσουν το αποτέλεσμα του εγκεφαλικού επεισοδίου και της άνοιας μένει να διαπιστωθεί.

Η έρευνα έδειξε ,μείωση του κινδύνου για συγκεκριμένες ποσότητες των 2 ροφημάτων που περιέχουν καφεΐνη και άλλες ουσίες, που φαίνεται πως παρέχουν προστατευτικά οφέλη για τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 365.682 συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες επιλέχτηκαν μεταξύ 2006 και 2010 και παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 5.079συμεμτέχοντες εμφάνισαν άνοια και 10.053 τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ