Νέα έρευνα που  δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders ανακάλυψε ότι 1 στους 4 ενηλίκους ηλικίας 20-39 ετών που είχαν ΔΕΠΥ εμφάνιζαν και γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Όσοι είχαν ΔΕΠΥ αντιμετώπιζαν τετραπλάσιες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε κάποιο διάστημα της ζωής τους σε σύγκριση με όσους δεν είχαν.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι σχετικοί παράγοντες, όπως άσχημες εμπειρίες στην παιδική ηλικία και δια βίου ιστορικό χρήσης ουσιών και μείζων κατάθλιψη, όσοι είχαν ΔΕΠΥ αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Η ερευνήτρια Esme Fuller-Thomson, του University of Toronto, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν το πόσο ευάλωτοι είναι οι ενήλικες με ΔΕΠΥ στις αγχώδεις διαταραχές.

Η έρευνα εντόπισε αρκετούς παράγοντες που συνδέονταν με τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή σε αυτούς που είχαν ΔΕΠΥ. Γυναίκες συμμετέχουσες με ΔΕΠΥ είχαν σχεδόν πενταπλάσιες πιθανότητες για γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Η ερευνήτρια  Andie MacNeil, του University of Toronto, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι γυναίκες με ΔΕΠΥ μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτες στο άγχος και τονίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη στήριξη σε αυτές.

Ενήλικες που είχαν αρνητικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία όπως σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση ή χρόνια γονεϊκή οικιακή βία είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Ποσοστό 60% όσων είχαν ΔΕΠΥ, που είχαν αγχώδεις διαταραχές, είχαν τουλάχιστον μια από τις παραπάνω εμπειρίες.

Αλλοι παράγοντες που συνδέονταν με ΓΑΔ ήταν το εισόδημα κάτω των $40,000, οι λιγότερες στενές σχέσεις και το ιστορικό μείζονος κατάθλιψης.

Οι πιθανότητες γενικευμένης αγχώδους διαταραχής σε συμμετέχοντες με ΔΕΠΥ ήταν εξαπλάσιες για όσους είχαν δια βιου ιστορικό μείζονος κατάθλιψης.

Η Lauren Carrique, του University of Toronto, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης για ψυχικές νόσους και την αντιμετώπιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων όταν παρέχεται στήριξη σε ανθρώπους με ΔΕΠΥ.

Στην έρευνα περιελήφθησαν 6.898 άνθρωποι από το Canadian Community Health Survey-Mental Health, ηλικίας 20-39 ετών από τους οποίους 272 είχαν ΔΕΠΥ και  682 γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων με τις τοπικές κοινωνίες για τα τρία νέα νοσοκομεία ΙΣΝ
Συμμετοχή της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα κρίσιμα Φάρμακα
'Ενωση Ασθενών Ελλάδος: Η Θεσσαλονίκη, γέφυρα στα δικαιώματα των ασθενών