Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο μοναδικός ογκολόγος της Λέσβου τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων, λόγω της άρνησής του να εμβολιαστεί, προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στους εκατοντάδες ογκολογικούς ασθενείς του νησιού, παρότι αντικαταστάθηκε άμεσα. Μιλώντας τότε στο iatronet.gr, είχε επικαλεστεί το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, αλλά και το δικαίωμα στον φόβο για τις άγνωστες όπως είπε πιθανές μεσο-μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολιασμού. Εβδομήντα μέρες μετά, ο Ηλίας Νικολαϊδης, επέστρεψε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αφού πρώτα νόσησε από κορωνοϊό ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένειά του, και πέρασε καραντίνα δύο εβδομάδων. Η αναστολή της…αναστολής θα έχει διάρκεια 6 μηνών, όπως αναφέρεται και στην σχετική απόφαση, καθώς τόσο διαρκεί με τα σημερινά δεδομένα η ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης.

Ο κ. Νικολαϊδης μοιράζεται την εμπειρία των 2,5 μηνών και τα συναισθήματα της επιστροφής στο νοσοκομείο, ενώ απαντά στην ερώτηση αν άξιζε να μην εμβολιαστεί και έτσι να εκτεθεί στο ρίσκο μιας πιθανής βαριάς νόσησης.

"Δεν το έχω μετανιώσει που δεν εμβολιάστηκα. Ασθένησα σχετικά ήπια, με βήχα, πονοκέφαλο, καταβολή δυνάμεων και μια μέρα έκανα πυρετό. Νόσησε όλη η οικογένειά μου, δόξα τω Θεώ, το περάσαμε", λέει για την "συνάντησή" του με τον ιό, ενώ περιγράφει την εμπειρία ως πρωτόγνωρη. "Είναι πολύ περίεργο πράγμα, δεν μοιάζει με καμία άλλη ίωση. Εκεί που είσαι καλά εκεί γίνεσαι χάλια. Εκεί που λες τελείωσα εκεί επανέρχονται τα συμπτώματα".

Το παγκάκι που έγινε ιατρείο

Ο κ. Νικολαϊδης χαρακτηρίζει ως πολύ αγωνιώδη την περίοδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τη νόσησή του. Το δίμηνο αυτό, όπως αναφέρει, δεν σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες και συμβουλές σε ασθενείς του, ενώ όποτε χρειάστηκε μετέτρεψε σε υπαίθριο ιατρείο ένα παγκάκι έξω από το Βοστάνειο νοσοκομείο.

"Ήταν μια πάρα πολύ κουραστική περίοδος, κατά την οποία δούλευα χωρίς να πληρώνομαι. Ζοριστήκαμε και οικονομικά, όπως είναι λογικό, αλλά πιο σοβαρό ήταν το ζόρι των ασθενών που έμειναν χωρίς τον γιατρό τους και τα τηλέφωνα και τα e-mail και τα viber ‘σφύριζαν’. Είχα τα διπλάσια και τριπλάσια τηλεφωνήματα και επαφές από ότι όταν ήμουν στο νοσοκομείο, γιατί ακριβώς δεν με έβρισκαν στο νοσοκομείο. Δεν μπορούσα να αφήσω τους ανθρώπους. Πρώτα από όλα είμαι γιατρός", λέει και προσθέτει: "Μού ζητούσαν να δω εξετάσεις ηλεκτρονικά και να τους δώσω οδηγίες. Κάποιους που ήθελαν να τούς δω αναγκαστικά, έδινα ραντεβού μπροστά στο νοσοκομείο. Δεν ήθελα ποτέ να το κάνω κρυφά. Βλέπαμε εξετάσεις στα παγκάκια. Δεν μπορώ να πάψω να είμαι γιατρός. Έχω συνδεθεί με κάποιους ασθενείς με χρόνια με πολλές θεραπείες και αγωνίες, δεν μπορεί κανείς να τα ξεχάσει αυτά επειδή πήρε μια απόφαση η κυβέρνηση".

Ο γιατρός διευκρινίζει πως ο συνάδελφός από το νοσοκομείο "Μεταξά" που τον αντικατέστησε είναι καθ’ όλα άξιος, αλλά λόγω της φύσης της ασθένειας χρειάστηκε χρόνο για να ενημερωθεί για τους φακέλους και το ιστορικό των εκατοντάδων ασθενών. Κάποιοι από τους ασθενείς ένιωθαν ασφάλεια με τον γιατρό που γνώριζαν και τους γνώριζε.

"Και εγώ, αν πήγαινα ξαφνικά σε ένα ξένο ογκολογικό τμήμα και να έπρεπε να δω ασθενείς που δεν τους έχω ξαναδεί, θα έπρεπε να περάσει μια μέρα για να καταλάβω το ιστορικό του καθενός. Όταν έχεις να δεις 15 και 20 άτομα την ημέρα πώς θα προλάβεις να τα δεις. Ο καλύτερος γιατρός να είσαι, γίνεσαι επικίνδυνος", αναφέρει για να προσθέσει: "Και για μένα τώρα που γύρισα υπάρχουν κάποια καινούργια δεδομένα. Υπάρχουν ασθενείς καινούργιοι που μπήκαν αυτούς τους 2,5 μήνες και δεν τους ξέρω. Πρέπει να ενημερωθώ για τους φακέλους τους. Ό,τι έπαθε ο συνάδελφος τον πρώτο καιρό που ήρθε θα πάθω και εγώ τις 2-3 πρώτες εβδομάδες".

Δεν άλλαξε η άποψή μου για το εμβόλιο

Ο ογκολόγος υποστηρίζει πως είναι άδικο στην περίοδο έξαρσης της πανδημίας που διανύουμε να βρίσκονται εκτός συστήματος Υγείας πολλοί έμπειροι και ικανοί γιατροί και νοσηλευτές.

Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων στις κλινικές και κυρίως στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ο ίδιος εμμένει στην απόφασή του να μην εμβολιαστεί και υπερασπίζεται το δικαίωμα του καθενός να αποφασίζει.

Διευκρινίζει πως δεν είναι αντιεμβολιαστής, ενώ χαρακτηρίζει το εμβόλιο κατά της COVID-19 ως χρήσιμο, αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας. "Μπορεί να ήταν αποτελεσματικό για τα πρώτα στελέχη του ιού, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό για τα καινούργια μεταλλαγμένα στελέχη. Η απόδειξη είναι ότι δεν μπορεί να σπάσει ο κύκλος μετάδοσης, γι αυτό υπάρχουν τόσο πολλά κρούσματα. Και κάποιοι είναι εμβολιασμένοι. Δεν μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της επαναλοίμωξης", αναφέρει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ