Σειρά περιορισμών για τους ανεμβολίαστους πολίτες, ισχύουν από τη Δευτέρα. Όσοι δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, γυμναστήρια και γήπεδα.

Θα μπορούν να εισέρχονται σε καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές), φαρμακεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (για αστικές μετακινήσεις).

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 πως τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή των ειδικών, η οποία θα κάνει εισήγηση στην Κυβέρνηση. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα θα συμβάλλουν στην αναχαίτιση του κύματος της πανδημίας και πως το ΕΣΥ θα αντέξει.

Επανέλαβε, δε, πως δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown, εξηγώντας πως αυτό δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά διότι δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία των πολιτών που επέλεξε να εμβολιαστεί να περιοριστεί, επειδή κάποιοι αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο.

Τα μέτρα

Από σήμερα, στην Αττική (εκτός την ΠΕ Νήσων), στη Θεσσαλονίκη και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, προβλέπεται - για τις μέρες Δευτέρα έως Παρασκευή - έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων στις 10 το πρωί και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 9 το βράδυ.

Για είσοδο στις εκκλησίες, απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης (εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων), μπορούν να εισέρχονται 
πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Ποσοστό πληρότητας εκατό τοις εκατό (100%).
  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό.

Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Στα γυμναστήρια, μπορούν να εισέρχονται μόνον πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει κατά το τελευταίο εξάμηνο. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).

Σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, κλειστά μνημεία και χώρους διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, οι επισκέπτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Στον κινηματογράφο, η είσοδος γίνεται επίσης με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια