Μολονότι, η  κατάσταση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης έχει βελτιωθεί και παράλληλα έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που αποδεικνύεται δύσκολο να νικηθούν. Ο λόγος για τις χρόνιες ασθένειες που μπορεί να ταλαιπωρούν τον ασθενή από ένα χρόνο μέχρι και ολόκληρη της ζωή του. Γεγονός, που απαιτεί συνεχή ιατρική φροντίδα, ενώ επηρεάζεται και η ποιότητα ζωής του νοσούντος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χρόνιες ασθένειες αντιπροσωπεύουν το 73% όλων των θανάτων που σημειώνονται παγκοσμίως και το 60% της παγκόσμιας επιβάρυνσης ασθενειών. Αυτό το τελευταίο μέτρο είναι ένας δείκτης του αντίκτυπου σε ασθένειες και πρόωρους θανάτους.

Ορισμένοι παράγοντες που επιδεινώνουν μια χρόνια νόσο είναι οι:

  • Φτωχή διατροφή
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Κάπνισμα και
  • Υπερβολική χρήση αλκοόλ

Οι χρόνιες ασθένειες επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους από όσο φανταζόμαστε. Μόνο στις ΗΠΑ, 6 στους 10 ενήλικες έχουν τουλάχιστον μία χρόνια νόσο, ενώ 4 στους 10 ενήλικες ταλαιπωρούνται από δύο ή περισσότερες νόσους.

Ανάδειξη του υψηλού κόστους των χρόνιων παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης είναι μερικές από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των χρόνιων ασθενειών κάθε χρόνο. Επιπλέον, οι δια βίου επιπτώσεις των χρόνιων ασθενειών σημαίνουν ότι δεν υπάρχει μόνο μεγάλο ανθρώπινο κόστος, αλλά και σημαντικό οικονομικό.

Για παράδειγμα, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια προκάλεσαν πέρσι 868.662 θανάτους Αμερικανών. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 363 δισ. δολ. για το σύστημα υγείας των ΗΠΑ (216 δισ. δολ το άμεσο κόστος και 147  δισ. δολ. σε χαμένη παραγωγικότητα)

Από καρκίνο έφυγαν 600.000 ασθενείς, ενώ κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 1,7 εκατ. νέες περιπτώσεις. Το κόστος του καρκίνου στην Αμερική ανέρχεται στα 174 δισ. δολ για τη φροντίδα των ασθενών. Περισσότεροι από 34,2 εκατ. άτομα ζουν με διαβήτη σήμερα στην Αμερική, ενώ κοστίζουν 327 δισ. δολ. (237 δισ. σε άμεσο κόστος και 90 δισ. δολ σε απώλεια παραγωγικότητας).

 

Το προφίλ των διαβητικών  

Ενας (1) στους 5 ενήλικες στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει ότι έχει διαβήτη. Υπάρχουν δύο τύποι της ασθένειας. Ο Τύπος 1, προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση που εμποδίζει το σώμα να παράγει ινσουλίνη, τα συμπτώματα αναπτύσσονται γρήγορα και συνήθως διαγιγνώσκεται σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Το 5-10% των διαβητικών είναι τύπου 1.
Από την άλλη, ο Τύπος 2, προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση που εμποδίζει το σώμα να παράγει ινσουλίνη, τα συμπτώματα αναπτύσσονται για πολλά χρόνια και συνήθως διαγιγνώσκεται σε ενήλικες.
Το 90-95% των διαβητικών είναι τύπου 2.

Περίπου 88 εκατομμύρια ενήλικες στις Η.Π.Α. είναι προδιαβητικοί, δηλαδή, διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Πιθανές πρόσθετες επιπλοκές από τον διαβήτη περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Οι 10 κορυφαίες χώρες με τον υψηλότερο διαβητικό πληθυσμό -Πρόβλεψη για το 2045

Ο παγκόσμιος πληθυσμός που ζει με διαβήτη έχει τριπλασιαστεί από την αλλαγή του αιώνα, από 151 εκατ. το 2000 σε 463 εκατ. το 2019. Υπολογίζεται επίσης ότι 700 εκατ. άνθρωποι μπορεί να πρέπει να ζουν με διαβήτη μέχρι το έτος 2045.

Ποιες χώρες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν τους περισσότερους διαβητικούς ενήλικες (ηλικίας 20-79 ετών) τώρα και στο μέλλον; Πρώτη είναι η Κίνα, με εκτίμηση οι ασθενείς να φθάνουν τα 147 εκατ. το 2045, ενώ ακολουθούν η Ινδία με 134.2 , το Πακιστάν με 37.1, η Αμερική με 36.0, η Βραζιλία με 26.0, το Μεξικό με 22.3,  η Αίγυπτος με 16.9, η Ινδονησία με 16.6, το Μπαγκλαντές με 15.1 και η Τουρκία με 10.4 εκατ. ασθενείς. 

Οι προκλήσεις της θεραπείας χρόνιων παθήσεων

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πραγματικά «θεραπείες» για χρόνιες ασθένειες, η φαρμακευτική αγωγή είναι μια κοινή μορφή θεραπείας. Για παράδειγμα, πολλοί διαβητικοί βασίζονται συνήθως στην ινσουλίνη που χορηγείται μέσω ενέσεων στο σπίτι.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα έλλειψης συμμόρφωσης. Στην πραγματικότητα, έως και το 50% των ασθενών με χρόνιες παθήσεις μπορεί να αποτύχουν να λάβουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την τάση;

Υψηλό κόστος: Όσο περισσότερες χρόνιες ασθένειες έχει ένα άτομο, τόσο αυξάνονται και τα έξοδά του που πληρώνει από την τσέπη του.
Για παράδειγμα, για κάποιον με 3 και επιπλέον χρόνιες ασθένειες, το τυπικό κόστος του μπορεί να φτάσει έως και 10,1 φορές περισσότερο από εκείνους που δεν ζουν με χρόνιες ασθένειες.

Παθητικοί ασθενείς: Σε μια έρευνα επαγγελματιών υγείας, το 85% πιστεύει ότι η πιο πρόσφατη τεχνολογία —όπως οι βιομετρικές συσκευές μέτρησης— δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναλάβουν την υγεία τους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς που δεν χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές μπορεί να μην αισθάνονται επείγουσα ανάγκη να πάρουν τα φάρμακά τους.
ενώ ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού φοβάται τις βελόνες (κυμαίνεται από 9-30%).

Πηγές:
www.visualcapitalist.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες