Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στην ημερίδα του iatronet.gr για την ανοσοογκολογία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Επρόκειτο για την ομιλία του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), Δημήτρη Φιλίππου. H ανοσογκολογία, τόνισε, είναι σήμερα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. Ο καρκίνος είναι και παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η χειρουργική θεραπεία, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία αποτελούσαν και αποτελούν τις βασικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των διαφόρων κακοηθειών τις τελευταίες δεκαετίες.

Η παράταση της επιβίωσης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής δεν έχουν επιτευχθεί στον βαθμό που θα θέλαμε, είπε. Αυτή την ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη έρχεται να καλύψει η ανοσογκολογία, που ενισχύει με παράγοντες το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε ο ίδιος να μπορέσει να καταπολεμήσει τη νόσο.

Οι ανοσοθεραπείες παρέχουν βελτίωση της επιβίωσης και της ποιότητας ζωής σε αρκετές μορφές κακοήθειας όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, του νεφρού κλπ.

Η εισαγωγή σε διάφορα θεραπευτικά σχήματα έχει επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στο διάστημα επιβίωσης. Για παράδειγμα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Φιλίππου, στο μελάνωμα που είναι μία πολύ επιθετική μορφή καρκίνου τα αποτελέσματα είναι πολύ ελπιδοφόρα.

Μεγάλα είναι και τα ποσοστά επιβίωσης και σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Τα ίδια ισχύουν και για τους ασθενείς με καρκίνο του νεφρού και ιδιαίτερα τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ δηλώνει ότι ηα ανοσοθεραπεία παρουσιάζει στην χώρα μας σημαντική διείσδυση, μιας και είναι μεγάλος  ο αριθμός των ασθενών που θα την λάβουν.

Εντούτοις η ανοσοθεραπεία έχει και μειονεκτήματα. Συγκεκριμένα πρόκειται για ακριβή θεραπεία. Η αύξηση κόστους λόγω της εισαγωγής της ανοσογκολογίας είναι τεράστια, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ο κ. Φιλίππου, όπως τεράστια είναι και η επιβάρυνση του συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια που το κόστος της ανοσοθεραπείας  ήταν 27 εκατ. το ποσό αυτό εκτοξεύθηκε στα 170-180 εκατ.

Στόχος πάντως είναι και παραμένει αφενός τα φάρμακα της ανοσοθεραπείας να είναι διαθέσιμα σε όποιον τα χρειάζεται και αφετέρου το σύστημα να συνεχίσει να παραμένει βιώσιμο. Το σίγουρο, πάντως, καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΟΦ, είναι ότι η ανοσοθεραπεία αποτελεί μία πολύ ελπιδοφόρα θεραπευτική επιλογή.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA