Ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος και οι θεραπευτικές επιλογές περιορισμένες.

Συνήθως ξεκινούν με χημειοθεραπεία που βασίζεται στην πλατίνα.

Οι αναστολείς ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου είναι νέες θεραπείες, ενεργές σε αρκετά είδη καρκίνου, αλλά στον καρκίνο του πέους δεν έχουν μελετηθεί αρκετά.

Ερευνητές του Dana-Farber Cancer Institute, Yale Cancer Center, AdventHealth και άλλα κέντρα εστίασαν σε ομάδα 92 ασθενών με καρκίνο του πέους για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των αναστολέων ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου.

Οι πιο συχνοί αναστολείς ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου που τους χορηγήθηκαν ήταν οι pembrolizumab, nivolumab, και cemiplimab αλλά ορισμένοι έλαβαν συνδυασμό με nivolumab και ipilimumab.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 13% όλων των ασθενών με μεταστάσεις που περιορίζονταν στους λεμφαδένες ανταποκρίνονταν στη θεραπεία με  αναστολείς ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου.

Ορισμένοι είχαν οφέλη διαρκείας.

Η  αναδρομική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JNCI: Journal of the National Cancer Institute, εντόπισε υποομάδα ασθενών με καρκίνο του πέους που μπορεί ενδεχομένως να ωφεληθεί από αναστολείς ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου.

Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί γιατί οι αναστολείς ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου δρουν σε ορισμένους ασθενείς και όχι σε άλλους.

Πηγές:
JNCI: Journal of the National Cancer Institute

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά