Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, που μπορούν να διαρκέσουν από μέρες, μέχρι και μήνες. Οι πιο συνηθισμένες μορφές φλεγμονωδών νόσων του εντέρου είναι η νόσος του Κρον και η ελκώδης κολίτιδα. Και οι δύο έχουν να κάνουν με χρόνια φλεγμονή στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι αυτά τα νοσήματα δεν είναι καθόλου σπάνια, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από αυτά. Ας προσπαθήσουμε να το βελτιώσουμε αυτό.

Μύθος 1: Είναι το ίδιο με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Όχι. Όλα επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, αλλά δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου προκαλείται λόγω προβλήματος μεταξύ της "επικοινωνίας" εντέρου και εγκεφάλου. Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι αυτοάνοσα νοσήματα.

Μύθος 2: Προκαλούνται από το στρες

Αυτές οι παθήσεις προκαλούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και όχι από το στρες. Το στρες, όμως, μπορεί να τις επιδεινώσει.

Μύθος 3: Κάποιοι άνθρωποι πάσχουν ταυτόχρονα από Κρον και ελκώδη κολίτιδα

Δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Είναι και οι δύο οι πιο συχνές μορφές φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, αλλά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Είναι πιθανό ο ασθενής να μην μπορεί να διαγνωστεί από την αρχή με κάποιο από τα δύο, όμως, καθώς μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.

Μύθος 4: Δεν υπάρχει θεραπεία

Υπάρχουν φάρμακα, και μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό. Αυτά τα νοσήματα δεν θεραπεύονται ποτέ πλήρως, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα πάσχει εφ' όρου ζωής, αλλά τα συμπτώματά τους μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Μύθος 5: Αυτά τα νοσήματα χρειάζονται χειρουργείο

Όχι αναγκαστικά. Ξανά, λόγω της τεράστιας προόδου που έχει γίνει όσον αφορά τα φάρμακα για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ένα μεγάλο μέρος των ασθενών δεν θα χρειαστεί ποτέ στη ζωή του χειρουργείο.

Μύθος 6: Τα φάρμακα αυτά δεν είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν και οι έρευνες γύρω από αυτό το θέμα δεν σταματούν. Σκοπός είναι η νόσος να μην είναι ενεργή κατά την εγκυμοσύνη, για να μην υπάρξουν επιπλοκές ούτε για την έγκυο, ούτε για το μωρό. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν λαμβάνετε φάρμακα και σκοπεύετε να μείνετε έγκυος για να σας πει αν θα χρειαστούν αλλαγές στην αγωγή σας.

Μύθος 7: Όταν σταματούν τα συμπτώματα, σταματούν και τα φάρμακα

Οι γιατροί δεν το προτείνουν αυτό, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να επιστρέψουν, και ο οργανισμός μετά να μην ανταποκρίνεται στην ίδια θεραπεία.

Μύθος 8: Το κόψιμο της γλουτένης θα βοηθήσει

Εκτός και αν πάσχετε από κοιλιοκάκη, που είναι αρκετά πιο σπάνια από την νόσο του Κρον, δεν υπάρχει λόγος να κόψετε τη  γλουτένη.

Μύθος 9: Αυτά τα νοσήματα επηρεάζουν μόνο το έντερο

Λάθος. Επηρεάζουν ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα, που ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Και μπορεί, εμμέσως, να επηρεάσουν και άλλες περιοχές, όπως το δέρμα, τα μάτια και τις αρθρώσεις.

Μύθος 10: Τα άτομα που πάσχουν από αυτά τα νοσήματα δεν μπορούν να έχουν φυσιολογική ζωή

Τα συμπτώματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο, και παρά τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιάζει η διαχείρισή τους μερικές φορές, οι ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου μπορούν να έχουν φυσιολογικότατη, πλήρη ζωή. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διάσημων ανθρώπων που τα κατάφεραν παρά τα νοσήματα αυτά, αλλά ακόμα περισσότερη έμπνευση πρέπει να παίρνετε από τα άτομα γύρω σας που δεν το βάζουν κάτω.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας: Σοβαρός κίνδυνος για τις εγκύους
Άσκηση και ενυδάτωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ερευνητές στο Ίνσμπρουκ στοχεύουν την αντοχή των μυκήτων στα φάρμακα