Σε καραντίνα τίθενται όσοι φτάνουν στη χώρα μας από τη Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, η επιτροπή εξέτασε τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη του ιού SARS-CoV-2, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών - περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες - με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πτήσεις από και προς τις συγκεκριμένες χώρες - οι επιστήμονες εισηγήθηκαν να μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών όσοι προέρχονται από αυτές και φτάνουν στην Ελλάδα. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή πως η Ελλάδα θα πάει σε σκληρή γραμμή, εφόσον οι επιστήμονες έχουν καθαρή εικόνα για τη μετάλλαξη.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίσθηκε εκεί, έγραψε σήμερα στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη-μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής, λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1529", δήλωσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με την B.1.1.529, την νέα παραλλαγή του SARS-COV-2, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

"Θα χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια", δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα