Ο κορωνοϊός και οι παραλλαγές του δεν εισήχθησαν στην Ελλάδα απευθείας από την "πηγή" τους, αλλά δευτερογενώς, κυρίως μέσω χωρών της Ευρώπης. Αυτό συνέβη τόσο με το αρχικό κινέζικο στέλεχος, που ήρθε στις αρχές του 2020 μέσω Ιταλίας, όσο και με την παραλλαγή Δέλτα που εισήχθη πέρυσι τον χειμώνα, κυρίως με μολυσμένους ανθρώπους που ήρθαν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενόψει της εορταστικής περιόδου, όταν μεγάλος αριθμός Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό αναμένεται να βρεθούν στην Ελλάδα για τις γιορτές, ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", Βασίλειος Κώτσης, χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για πιθανή εισαγωγή και διασπορά της παραλλαγής Όμικρον. Προτείνει την πραγματοποίηση εργαστηριακού τεστ ως προϋπόθεση για κάθε εισερχόμενο στη χώρα - εμβολιασμένο ή μη - με όλες τις πτήσεις εξωτερικού. "Από όλες τις χώρες του κόσμου, όλες οι πτήσεις να γίνονται με αρνητικό τεστ. Είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να μάς δώσει κάποια ασφάλεια ότι δεν θα έρθουν κρούσματα από το εξωτερικό από άτομα εμβολιασμένα, που μπορεί να είναι ασυμπτωματικά ή να έχουν κάποια ελαφρά συμπτώματα, βήχα ή πονόλαιμο", είπε στο iatronet.gr ο κ. Κώτσης και πρόσθεσε: "Ιδιαίτερα τώρα στις γιορτές, παιδιά τα οποία σπουδάζουν και άνθρωποι που δουλεύουν στο εξωτερικό θα έρθουν στην Ελλάδα να δουν τις οικογένειές τους. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε από τώρα τα μέτρα μας. Έχει γίνει και με άλλες μεταλλάξεις, έγινε πέρυσι με τη Δέλτα, η οποία μας ήρθε κυρίως από την Αγγλία και μετά τις γιορτές έφερε το επόμενο κύμα".

Ο καθηγητής στηρίζει την πρότασή του στα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπουν τα πρώτα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. "Η πλειοψηφία όσων ταξίδεψαν στην Ολλανδία από την Αφρική, ήταν εμβολιασμένοι και βρέθηκαν ασυμπτωματικοί με την Όμικρον μετάλλαξη", είπε για να προσθέσει: "Ευτυχώς, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν φαίνεται να νοσούν βαριά, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να ξέρουμε με σιγουριά".

Ο ίδιος παρακολουθεί τις τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις για την αυξημένη από 3 ως 6 φορές μεταδοτικότητα και την αύξηση των θανάτων στην Αφρική, επισημαίνοντας πως παρά το ότι δεν είναι γνωστό ακόμη πόσο νοσογόνα θα είναι η νέα παραλλαγή, εκ του αποτελέσματος οι περισσότερες μολύνσεις θα αυξήσουν και τις νοσηλείες, αφού θα βρεθούν περισσότεροι ευαίσθητοι. Το ίδιο συνέβη με τη Δέλτα παραλλαγή.

Αργήσαμε με την 3η δόση

Ο κ. Κώτσης υποστηρίζει πως η μείωση του διαστήματος μεταξύ 2ης και 3ης δόσης έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. "Από τον Σεπτέμβριο φωνάζουμε και λέμε ότι αυτοί που πλησιάζουν στο εξάμηνο δεν έχουν τόσο μεγάλη ανοσία, κάτι πρέπει να γίνει. Φαινόταν από το Ισραήλ, όπου είχαν δεδομένα ότι όσοι πλησίαζαν στο εξάμηνο ήταν ευάλωτοι για επαναμόλυνση", τόνισε για να προσθέσει πως αυτό έχει φανεί και κλινικά: "Η πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σήμερα στο νοσοκομείο και είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις ανήκουν σε μεγάλες ηλικίες και βρίσκονται κοντά στο εξάμηνο από τη δεύτερη δόση. Δεν υπάρχουν νοσηλευόμενοι με τρεις δόσεις".

Περιγράφοντας την κατάσταση στο "Παπαγεωργίου", λέει πως προσομοιάζει με αυτή που επικρατούσε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, τον περσινό χειμώνα, με 7 ανεπτυγμένες κλινικές COVID-19, στις οποίες νοσηλεύονται 180 - 200 άτομα, και άλλους 40 ως 45 διασωληνωμένους, εκ των οποίων τουλάχιστον 15 είναι εκτός ΜΕΘ. "Το ζήτημα είναι ότι όταν έχεις 7 κλινικές, που ξεκίνησαν από το πουθενά, αναγκάστηκες να κλείσεις άλλες 7 κλινικές. Όλες οι άλλες νοσηλείες έχουν συρρικνωθεί και δεν ζητάνε πλέον οι άλλοι ασθενείς τις υπηρεσίες μας. Το βλέπουμε στα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία έχουμε ανοιχτά και δεν έχουν πολύ κόσμο, το βλέπουμε στην εφημερία που ενώ οι εισαγωγές σε μια κλινική σαν την δικιά μου ήταν 60 με 70 ή και 80 πολλές φορές στην εφημερία, τώρα είναι 30 με 40. Ο κόσμος δεν έρχεται, φοβάται", σημειώνει.

Διαφορετικό προσδόκιμο στους εντός και εκτός ΜΕΘ

Για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, επισημαίνει πως δείχνουν την ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, το οποίο χρειάζεται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις και το οποίο δεν έχει στελεχωθεί κατάλληλα την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, δεν αποφεύγει να πάρει θέση και στο ζήτημα της ποιότητας της ιατρικής φροντίδας και της θνησιμότητας στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, το οποίο έλαβε και πολιτικές διαστάσεις τις τελευταίες μέρες.

"Οπωσδήποτε, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι διασωληνωμένος σε μια κανονική μονάδα με κανονικές συνθήκες έχει καλύτερο προσδόκιμο από αυτόν που είναι εκτός. Αλλά αυτή τη στιγμή, ούτε στη Μονάδα έχουμε τις καλύτερες συνθήκες. Το προσωπικό είναι το ίδιο παντού. Το θέμα είναι να μην φτάσεις να διασωληνωθείς", είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν υαλουρονικό οξύ και botox [εγκύκλιος]
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού