Η αξία της καινοτομίας όπως εκφράστηκε με την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων κατά της CoViD-19 σε συνδυασμό με τη συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή τους έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ετσι επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά ότι η επιστήμη και η καινοτομία πάντα βρίσκουν τον τρόπο να καταστήσουν δυνατό αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και Συνδέσμων (EFPIA) και τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), μέσα σε δύο μήνες (Δεκέμβριος 2021), η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων COVID-19 θα ξεπεράσει τα 12 δισ. Η τρέχουσα παραγωγή κυμαίνεται στις 1.2 δισ. δόσεις τον μήνα. Η επιτυχία στη μάχη κατά της CοVιD-19, ωστόσο, βασίζεται στη διανομή και τη χορήγηση αυτών των δόσεων παγκοσμίως. Η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να παρέχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη. Μέχρι την 1η Οκτώβρη του 2021, 558 εκατ. δωριζόμενες δόσεις έλαβαν χώρες που τις χρειαζόντουσαν.  

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία υπάρχουν 14 εγκεκριμένα εμβόλια και 143 υποψήφια εμβόλια σε κλινική ανάπτυξη με παραπάνω από 200 κλινικές δοκιμές σε εξέλιξη.  Στο σημείο αυτό, αξίζει να επισημανθεί ότι το  70% του χρόνου παραγωγής ενός εμβολίου απορροφάται από τον ποιοτικό έλεγχο και τις κλινικές δοκιμές. Το να γνωρίζουμε τα συστατικά ενός εμβολίου και τον τρόπο συνδυασμού τους δεν είναι επαρκές: η εμπειρογνωμοσύνη και η εμπειρία έχουν σημασία, γι’αυτό και είναι καθοριστικές οι 329 συμφωνίες εθελοντικής συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα, απαιτούνται 11 σύνθετα βήματα για την παραγωγή ενός εμβολίου, ενώ χρειάζονται από 60 έως και 120 ημέρες για την παραγωγή ενός εμβολίου κατά του Κορωνοϊού.
Αρα γίνεται αντιληπτό, ότι  η παραγωγή ενός εμβολίου κατά του Κορωνοϊού είναι μια σύνθετη διαδικασία που χρειάζεται ρυθμιστική έγκριση και χρήζει εκτενούς ελέγχους ποιότητας.

Οπως υποστηρίζεται, οι δυνατότητες απορρόφησης των συστημάτων υγείας και η διστακτικότητα προς το εμβόλιο είναι εμπόδια στην προσβασιμότητα και την επιτυχία του εμβολίου.
Το 68% των ενηλίκων παγκοσμίως  (το 2020) ήταν πρόθυμο να κάνει  το εμβόλιο αν τους δινόταν η δυνατότητα. Στην Γκαμπόν και το Καμερούν, όμως, τα δύο τρίτα του πληθυσμού δεν θα έκαναν το εμβόλιο αν τους δινόταν η δυνατότητα. Η προθυμία για το εμβόλιο κυμάνθηκε από 96% στο Μιανμάρ σε 30% στην Ουγγαρία, 29% στην Γκαμπόν και 25% στο Καζακστάν. Το 32% των ενηλίκων (1.3 δις άνθρωποι) δήλωσαν (το 2020) ότι δεν θα έκαναν εμβόλιο.

Αρα με την παραγωγή να μην αντιμετωπίζει πια προβλήματα συμφόρησης, η ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να λανσάρουν  το εμβόλιο κατά της CοVιD-19 και τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στο εμβόλιο είναι παράγοντες κλειδιά για να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι ώστε να εμβολιαστούν. 

Το σίγουρο είναι, με βάση τα στοιχεία, ότι η Πνευματική Ιδιοκτησία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος καθώς:


1) Παρέχει κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε Ε&Α (200 κλινικές δοκιμές πραγματοποιούνται επί του παρόντος) 

2) Επέτρεψε την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά της CοVιD-19 μέσα σε 326 ημέρες: γρηγορότερα από ποτέ 

3) Διευκολύνει την αναδιάταξη της παραγωγής μέσω της χρήσης των καλύτερων διαθέσιμων υποδομών με σκοπό την εντατικοποίηση και αύξησή της 

4) Διευκολύνει την αποτελεσματική συνεργασία και τις εθελοντικές μεταφορές τεχνολογίας 

5) Υποστηρίζει την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο ελαττώνοντας το ρίσκο για πλαστά εμβόλια 

6) Δίνει περιθώριο για την παγκόσμια ετοιμότητα απέναντι σε νέες ανησυχητικές μεταλλάξεις και μελλοντικές πανδημίες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Β. Παπαλιάγκας: Αλτσχάιμερ, γνωστική έκπτωση και το αναμενόμενο νέο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη