Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σχέδια που θα εμποδίζουν τους νέους να αγοράσουν ποτέ τσιγάρα, ως μέρος πρωτοβουλίας για να γίνει η χώρα εντελώς ελεύθερη καπνίσματος από το 2025.

Τα μέτρα θα σημαίνουν ότι οποιοσδήποτε γεννήθηκε μετά το 2008 δεν θα μπορεί να αγοράζει τσιγάρα η προϊόντα καπνού κατά τη διάρκεια της ζωής του ενώ το επίπεδο νικοτίνης στα τσιγάρα που είναι διαθέσιμα για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας θα μειωθεί.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο χρόνο.

Θα μειωθεί σημαντικά και ο αριθμός των πωλητών τσιγάρων.

Στη Νέα Ζηλανδία, ήδη ο φόρος στα τσιγάρα είναι υψηλός αλλά το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη δράση για να επιτευχθεί ο στόχος να γίνει η χώρα ελεύθερη καπνίσματος.

H αναπληρωτής Υπουργός Υγείας  Ayesha Verrall, δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική ημέρα για την υγεία των κατοίκων.

Δήλωσε ότι θέλει να διασφαλιστεί ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ το κάπνισμα. Άνθρωποι 14 ετών, όταν ισχύσει ο νόμος, δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό.

Η Verrall δήλωσε, ότι το κάπνισμα είναι κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί, στη Νεα Ζηλανδία, και προκαλεί 1 στους 4 καρκίνους στον πληθυσμό της, των 5 εκατομμυρίων.

Ο στόχος της κυβέρνησης που εισήχθη πρώτη φορά το 2011, είναι να διασφαλίσει ότι το ποσοστό καπνίσματος σε εθνικό επίπεδο θα μειωθεί σε λιγότερο από 5% μέχρι το 2025 — πριν τελικά εξαλειφθεί εντελώς.

Ποσοστό 13% των ενηλίκων καπνίζουν έναντι 18% πριν μια δεκαετία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες