Οι γιορτές είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά για πολύ κόσμο, μια περίοδος που βλέπει αγαπημένα πρόσωπα και χαλαρώνει. Για άλλους ανθρώπους, όμως, οι γιορτές είναι μια δύσκολη περίοδος, που γίνεται ακόμα χειρότερη με την αίσθηση της κοινωνικής υποχρέωσης και ότι πρέπει να είναι σε εορταστική διάθεση, καταπιέζοντας αισθήματα μοναξιάς.

Πώς θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα αυτά τα Χριστούγεννα, ενώ ακόμα υπάρχουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας Covid-19- και αν μας είναι δύσκολο να μπούμε στο γιορτινό κλίμα;

Αυτές είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Ακολουθήστε τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό, τηρώντας αποστάσεις αλλά και το μέτρο στους πόσους ανθρώπους θα δείτε, ή πού πηγαίνετε.
  • Μην κριτικάρετε τον εαυτό σας υπερβολικά - είτε δεν έχετε όρεξη να γιορτάσετε, είτε δεν προλάβετε να δείτε όλους όσους θέλατε. Μην πιεστείτε περισσότερο και φροντίστε να κάνετε πράγματα που θα σας χαλαρώσουν, αλλά και να πείτε "όχι" χωρίς ενοχές σε πράγματα που δεν έχετε όρεξη να κάνετε.
  • Αν δεν είστε ιδιαίτερα κεφάτοι και αυτό σας έχει κάνει να θέλετε να αποφεύγετε την επικοινωνία, μην πιέσετε τον εαυτό σας να φαίνεται πιο χαρούμενος. Επιλέξτε να περάσετε χρόνο με άτομα που είναι κοντινά σας και όχι μόνο δεν θα σας κρίνουν, αλλά θα καταφέρουν να σας φτιάξουν και τη διάθεση απλά και μόνο με την παρουσία τους.
  • Μην αφήσετε τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις να κλέψουν χρόνο από την ξεκούρασή σας. Χρειάζεστε να φορτίσετε τις μπαταρίες σας, και για μερικούς ανθρώπους- αυτό σημαίνει λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και περισσότερο χρόνο στο σπίτι.
  • Κάντε Χριστούγεννα με τον δικό σας τρόπο. Δεν χρειάζεται ούτε μεγάλο τραπέζι, αν δεν θέλετε, ούτε οικογενειακή συγκέντρωση. Παρομοίως, αν ακόμα σας φέρνουν άσχημη ανάμνηση τα Χριστούγεννα στην καραντίνα και θέλετε να δείτε περισσότερο κόσμο, θυμηθείτε ότι μπορείτε να το κάνετε, πάντα με τα απαραίτητα μέτρα - αλλά και γνωρίζοντας ότι ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στο να είμαστε πιο προστατευμένοι.
  • Στην περίπτωση που δεν μπορείτε με τίποτα να μπείτε στο κλίμα των εορτών, μπορείτε να δείτε το ζήτημα όσο πιο πρακτικά γίνεται: Είναι ένας καλός τρόπος να ξεκουραστείτε για λίγο και να μην κάνετε απολύτως τίποτα, ή να φροντίσετε παραπάνω τον εαυτό σας.
  • Πολλές φορές δημιουργούμε πίεση στον εαυτό μας ότι τα Χριστούγεννα πρέπει να έχουν κάποια συμβολική αξία. Ας σταματήσουμε να το πιστεύουμε αυτό και να δημιουργούμε εξίσου μεγάλες και ασαφείς προσδοκίες στο μυαλό μας. Ας προσπαθήσουμε να ευχαριστηθούμε το διάλειμμα από την καθημερινότητα στον βαθμό που θέλουμε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα