Νέα έρευνα που αφορά μητέρες που είχαν  COVID-19 στην εγκυμοσύνη, δεν ανακάλυψε προβλήματα ανάπτυξης σε μωρά 6 μηνών των οποίων οι μητέρες είχαν τον ιό όταν ήταν έγκυες.

Η Dr. Malika Shah, του Children's Hospital of Chicago, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τις εγκύους με COVID-19 που ανησυχούν για το πώς ο ιός θα μπορούσε να επηρεάσει τα μωρά τους.

Σε παρακολούθηση 6 μηνών, οι ερευνητές παρατήρησαν φυσιολογικά πρότυπα ανάπτυξης και αναπτυξιακά ορόσημα, με το ποσοστό αναπτυξιακών παραπομπών όχι υψηλότερο από το σύνηθες, δήλωσε ο ερευνητής.

Η Shah, του Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ καλά νέα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η έρευνα περιέλαβε 33 γυναίκες και τα μωρά τους, που γεννήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο ου 2020, πριν γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια για COVID-19 και πριν αρχίσει η εμφάνιση παραλλαγών ανησυχίας.

Όλες είχαν COVID-19 στην εγκυμοσύνη και το 55% ήταν θετικές εντός 10 ημερών από τον τοκετό.

Κανένα από τα μωρά δεν ήταν θετικά στην COVID-19. Tρια (10%) γεννήθηκαν πρόωρα και 5  (15%) χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας για παθήσεις που δεν συνδέονταν με την COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι η μακρύτερης διάρκειας παρακολούθηση των νεογνών των οποίων οι μητέρες είχαν COVID-19 στην εγκυμοσύνη.

Η Shah δήλωσε, ότι καθώς η πανδημία συνεχίζεται και προκύπτουν παραλλαγές, είναι ζωτικής σημασίας να εστιάσουμε σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Perinatal Medicine.

Πηγές:
Journal of Perinatal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα