Μολονότι μέχρι πρόσφατα η φαρμακευτική βιομηχανία είχε καθυστερήσει συγκριτικά με άλλους τομείς να αγκαλιάσει τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή τεχνολογία, αυτό το άλλαξε η πανδημία του CoVid-19. Οπως αναφέρει το άρθρο, ο Κορωνοϊός ανάγκασε τις φαρμακευτικές εταιρείες να γίνουν πιο ευέλικτες στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των εξελισσόμενων κλινικών δοκιμών.

Σε αυτό το άρθρο, αρκετοί ειδικοί πρόσφεραν τις προβλέψεις τους για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον φαρμακευτικό κλάδο το 2022. 

1. Οι ψηφιακές λύσεις δημιουργούν νέα φαρμακευτική αξία

Το 2022, ένας αυξανόμενος αριθμός φαρμακευτικών εταιρειών θα αναγνωρίσει πως τα προϊόντα θα μπορούσαν να προσφέρουν βελτιωμένα αποτελέσματα αν συνδυαστούν με την ψηφιακή τεχνολογία, προέβλεψε ο Jaydev Thakkar, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Biofourmis. Η τελευταία προσφέρει λύσεις ψηφιακής θεραπείας και φροντίδας στο σπίτι, που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη. «Το ψηφιακό στοιχείο θα μπορούσε να είναι είτε ένα θεραπευτικό μέσο που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, σε συνδυασμό με ένα φάρμακο που βοηθά στη θεραπεία ή τη διαχείριση μιας ασθένειας, είτε ένα στοιχείο εικονικής φροντίδας για τη βελτίωση της εμπλοκής και της εμπειρίας των ασθενών σε όλο το ταξίδι διαχείρισης της νόσου», τόνισε ο Thakkar. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά, ότι το 2022 θα δούμε αρκετές περιπτώσεις νέων φαρμάκων που θα συνδυάζονται με ψηφιακά εργαλεία. 

2. Δημιουργία δυναμικών κλινικών δοκιμών

Η πανδημία έχει διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ανταποκρίνονται στις περίπλοκες ανάγκες των ασθενών που συμμετέχουν σε κλινικές έρευνες. «Χάρη σε αυτές τις αλλαγές, οι ασθενείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε πολλές κλινικές δοκιμές δεν είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε μεμονωμένες τοποθεσίες», δήλωσε ο Tom Lemberg, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Curebase, η οποία έχει δημιουργήσει μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα λογισμικού με κλινικές δοκιμές. 

Οι παραδοσιακές κλινικές δοκιμές μπορεί συχνά να είναι επαχθείς για τους ασθενείς. «Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μια δοκιμή που απαιτεί από έναν ασθενή να επισκέπτεται επανειλημμένα τον ίδιο χώρο κλινικής δοκιμής και αυτές οι δοκιμές μερικές φορές εξασφαλίζουν μόνο έναν ασθενή για κοινές παθήσεις», είπε ο Lemberg.

Ομως, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς επιλέγουν να συμμετέχουν. «Όταν η συμμετοχή μπορεί να αντιμετωπιστεί εικονικά - στο σπίτι, στα φαρμακεία ή σε συνεργασία με τον γιατρό - τότε οι περισσότερες επιλογές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλακούν με επιτυχία οι ασθενείς», είπε ο Lemberg. «Καθώς προχωράμε προς το 2022, αναμένω ότι θα δούμε δυναμικά σχέδια δοκιμών που θα δίνουν στους ασθενείς έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό επιλογών για να συμμετέχουν σε μελέτες από το σπίτι ή εν μέσω του πολυάσχολου τρόπου ζωής τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

3. Η επιστήμη των δεδομένων στην ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων εξελίσσεται

Το 2021 αποδείχθηκε κομβικό έτος για την υιοθέτηση των επιστημονικων δεδομένων από τη φαρμακοβιομηχανία για την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων. Η Jane Z. Reed, διευθύντρια βιοεπιστημών στη Linguamatics, μια εταιρεία της IQVIA, αναμένει ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Οπως αναφέρει «Χρειάζονται ευέλικτα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν με τις υπάρχουσες διαδικασίες για να εμφανιστούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Η άνοδος του ενδιαφέροντος για την επιστήμη των δεδομένων από τις φαρμακευτικές εταιρείες περιλαμβάνει την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας (NLP), η οποία μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αυτοματοποιήσουν και να επιταχύνουν τις ροές εργασίας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά για να εμφανίσουν πληροφορίες που ενημερώνουν τη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων», είπε ο Reed.

4. Οι εταιρείες θα επενδύσουν στη φαρμακογονιδιωματική

Οι γενετικές μεταλλάξεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες, ωστόσο λιγότερα από 200 από τα 20.000 εγκεκριμένα από τον FDA φάρμακα έχουν επισημασμένες ενδείξεις και χρήση που περιλαμβάνουν γενετικές μεταλλάξεις. «Το 2022, οι ερευνητές των βιοεπιστημών θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη φαρμακογονιδιωματική», δήλωσε ο Jim Robbins, ανώτερος αντιπρόεδρος βιοεπιστημών στην Arcadia, μια εταιρεία δεδομένων και λογισμικού υγειονομικής περίθαλψης.

5. Ενισχύεται η ψηφιακή θεραπεία

Η χρήση των ψηφιακών θεραπειών (DTx) είναι έτοιμη για καταστάσεις υψηλής ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, και θα επιταχυνθεί το 2022, δήλωσε η Aniket Singh Rajput, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια της Neuroglee Therapeutics. «Ενώ υπάρχουν περισσότερα από 100 φάρμακα στον αγωγό ανάπτυξης φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για κάθε φάρμακο. Πολλά έχουν μόνο μια μέτρια επίδραση στη γνωστική λειτουργία, τη συμπεριφορά και άλλα συμπτώματα των ασθενών. και μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί αντικειμενικά οποιαδήποτε βελτίωση σε συνεχή βάση», δήλωσε η ίδια.
Στο πλαίσιο αυτό, αισιοδοξεί για την προοπτική της αναδυόμενης τεχνολογίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει gamification και γνωστικές εργασίες σε ένα ψηφιακό tablet όπου θα παρακολουθείται προσωπικά ο κάθε ασθενής, επιτρέποντας στην κλινική ομάδα να πραγματοποιεί κλινική παρακολούθηση, συνεχείς αξιολογήσεις και παρεμβάσεις — όλα εικονικά», είπε η Rajput. 

6. Η υιοθέτηση ραδιενεργών προϊόντων συνεχίζει να κερδίζει στην ανάπτυξη φαρμάκων

Οι προγραμματιστές φαρμάκων θα αυξήσουν τη χρήση ραδιενεργών ουσιών ή προηγμένων αναλύσεων απεικόνισης, για να βοηθήσουν στην καθοδήγηση στρατηγικών κλινικών δοκιμών, προέβλεψε η Rose Higgins, Διευθύνουσα Σύμβουλος της HealthMyne. «Για παράδειγμα, οι εταιρείες βιοεπιστημών μπορούν να αναπτύξουν πιο ισχυρά κριτήρια συμπερίληψης-αποκλεισμού για κλινικές δοκιμές και να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα των ασθενών αξιοποιώντας ραδιενεργά προϊόντα, τα οποία δημιουργούν νέες γνώσεις για τη βιολογία των όγκων μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης που αναλύουν παραδοσιακές εικόνες όπως αξονικές τομογραφίες και σαρώσεις PET. », ανέφερε η ίδια. Η ραδιενέργεια επιτρέπει στους κλινικούς γιατρούς να κάνουν εξατομικευμένες, βασισμένες σε δεδομένα, προβλέψεις για το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η νόσος ενός ασθενούς.

7. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τη φαρμακευτική βιομηχανία συνεχίζει να ωριμάζει

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης από τη φαρμακευτική βιομηχανία παραμένει ένα εκκολαπτόμενο στάδιο. Ωστόσο, το επόμενο έτος, η φαρμακευτική βιομηχανία θα επωφεληθεί από τις νέες γνώσεις για την κατανόηση των ασθενών και των ασθενειών χάρη στην πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την Sujay Jadhav, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Verana Health. «Συγκεκριμένα, η επεξεργασία της φυσικής γλώσσας, η μηχανική μάθηση και η απεικόνιση στον υπολογιστή θα ξεκλειδώσουν πιο βαθιές γνώσεις για την εξέλιξη της νόσου, τα κλινικά χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα που ενημερώνουν τον κύκλο ζωής του φαρμάκου», είπε η Jadhav. 

8. Η ακριβής δοσολογία φαρμάκων αυξάνεται συχνότερα

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορούν να προληφθούν από τα φάρμακα είναι πολύ συχνές, οδηγώντας σε περίπου εκατοντάδες χιλιάδες εισαγωγές σε νοσοκομεία κάθε χρόνο. 
«Το 2022, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες θα αρχίσουν να ενσωματώνουν δόσεις ακριβείας από νωρίς στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων για εξειδικευμένα φάρμακα για να καλύψουν το πραγματικό κενό δεδομένων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο ακριβών συστάσεων δοσολογίας για νέα θεραπευτικά μέσα»,  δήλωσε ο Sirj Goswami, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της InsightRX.

9. Η εικονική υγειονομική περίθαλψη καταλύτης στην πληροφορική της υγείας

Η διευρυμένη όρεξη των ασθενών για υγειονομική περίθαλψη στο σπίτι θα έχει ως αποτέλεσμα την διεύρυνση της εικονικής φροντίδας προέβλεψε ο Andrew Burns, επικεφαλής ανάπτυξης στο DrFirst. « «Οι διευρυμένες ευκαιρίες για εξ αποστάσεως φροντίδα θα οδηγήσουν, με τη σειρά τους, την ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ των ασθενών και ολόκληρης της ομάδας φροντίδας τους».

Η ζήτηση για εικονική υγειονομική περίθαλψη είναι έτοιμη να αυξηθεί καθώς οι πληθυσμοί σε πολλά μέρη του κόσμου γερνούν. «Μπορούμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση και τη δέσμευση των ασθενών με ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα υγείας τους, ενσωματωμένα άψογα με εξατομικευμένους και σχετικούς κλινικούς και εκπαιδευτικούς πόρους που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους», είπε ο Burns. «Οι ασθενείς θα περιμένουν περισσότερη και ευκολότερη πρόσβαση στα ιατρικά τους αρχεία και θέλουν αξιόπιστες πληροφορίες για την υγεία τους για να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις για την θεραπείας τους».

Πηγές:
www.drugdiscoverytrends.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα