Οι εξάψεις είναι ένα σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές συνδέεται με την εμμηνόπαυση. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία. Οι εξάψεις μπορούν να διαρκέσουν από μισό λεπτό μέχρι και αρκετά λεπτά. Υπάρχει έντονη αίσθηση ζέστης στο πάνω μέρος του σώματος, συχνά ιδρώτας, και μπορεί να υπάρχουν και συμπτώματα όπως ζάλη και ταχυπαλμίες.

Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για εξάψεις, εκτός από την εμμηνόπαυση;

Κάποιο φάρμακο που παίρνετε

Είναι παρενέργεια αρκετών φαρμάκων για την κατάθλιψη, για την οστεοπόρωση, ορισμένων στεροειδών αλλά και φαρμάκων όπως η Σιλδεναφίλη. Πρόκειται για φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα ορισμένων χημικών στον οργανισμό που με τη σειρά τους ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Όσο το σώμα σας συνηθίζει στα φάρμακα, το σύμπτωμα μάλλον θα υποχωρήσει.

Υπερθυρεοειδισμός

Η υπερβολική παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή αυξάνει την ταχύτητα του μεταβολισμού μας, και οι εξάψεις είναι συχνό φαινόμενο σε αυτή την περίπτωση, μαζί με γενικότερη ευαισθησία στη ζέστη και την αυξημένη εφίδρωση.

Το αυξημένο στρες

Το άγχος μπορεί να εμφανίζεται με διάφορα συμπτώματα. Σε κάποιους ανθρώπους, για παράδειγμα, "χτυπάει" ως πόνος στη μέση. Η ξαφνική αίσθηση ζέστης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε περιόδους έντονου στρες και συνδέεται με τους μηχανισμούς του οργανισμού μας για να διαχειρίζεται τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο χώρος που κοιμόσαστε

Αν το υπνοδωμάτιό σας είναι αρκετά ζεστό, ή αν σκεπάζεστε πολύ βαριά, είναι πιθανό να ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα από ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ή από ιδρώτα. Ιδανικά, ο χώρος που κοιμόμαστε πρέπει να έχει σχετικά χαμηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο σπίτι.

Η πολλή καφεΐνη

Σε ορισμένα άτομα που εμφανίζουν ευαισθησία στην καφεΐνη, η κατανάλωση προϊόντων που την περιέχουν μπορεί να προκαλέσει εξάψεις.

Διάφορες λοιμώξεις

Οποιαδήποτε λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει πυρετό ως σύμπτωμα μπορεί να φέρει και εξάψεις. Θα υπάρχει και κόπωση, μυϊκοί πόνοι και αυξημένη εφίδρωση. Η ουρολοίμωξη είναι από τις πιο συνηθισμένες αιτίες, για παράδειγμα.