Η άνοια είναι μια πάθηση που δημιουργεί πολλές απορίες και πολύ πόνο στους ανθρώπους. Βλέποντας ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να χάνει τις αναμνήσεις του, ένας τρόπος να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε αυτό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στιγμές που θα περάσουμε μαζί του στο παρόν είναι ένα δώρο που πρέπει να εκτιμήσουμε.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για πράγματα που μπορείτε να κάνετε με ένα αγαπημένο σας άτομο που πάσχει από άνοια, για να περάσετε μαζί όσο πιο όμορφες και ήσυχες στιγμές γίνεται.

Δείτε μαζί παλιές φωτογραφίες

Για κάποιους ασθενείς με άνοια, οι παλιές φωτογραφίες βοηθούν στο να θυμηθούν παλιές τους στιγμές από τα νεανικά τους χρόνια - ακόμα και σε περιπτώσεις που η ασθένεια είναι αρκετά προχωρημένη.

Οργανώστε μαζί κάτι στο σπίτι

Ένα ράφι ή ένα συρτάρι με σκόρπια αντικείμενα, για παράδειγμα. Είναι μια δραστηριότητα αρκετά απλή, αλλά μπορεί να γίνει ιδιαίτερα χαλαρωτική και να βοηθήσει τον ασθενή να συγκεντρωθεί σε κάτι και να νιώσει καλύτερα. Οι απλές δουλειές του σπιτιού όπως το δίπλωμα των ρούχων δεν είναι μόνο χρόνος που περνάει άνετα, αλλά επίσης χρόνος που μπορεί να περάσει σιωπηλά - αν το απαιτεί η στιγμή ή ο ασθενής. Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να ανεβάσουν την ψυχολογία του ασθενούς με το να νιώθει χρήσιμος.

Ακούστε μαζί μουσική

Ψάξτε να ακούσετε μουσική από τα νεανικά χρόνια του ασθενούς, και αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να έρθουν παλιές αναμνήσεις, αλλά και να νιώσει ο ασθενής πολύ χαρούμενος. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο φαινόμενο ασθενείς με άνοια να τραγουδούν παλιά τραγούδια που ακόμα θυμούνται. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με παλιές ταινίες.

Πηγαίνετε μια βόλτα στη γειτονιά

Παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα όταν ο καιρός είναι ευχάριστος. Η κίνηση θα κάνει καλό στον ασθενή και θα του φτιάξει τη διάθεση. Είναι εύκολο να πιάσετε την κουβέντα και να περάσει ο χρόνος όμορφα, και χωρίς να είστε κλεισμένοι στο σπίτι.

Παίξτε χαρτιά

Αν ο ασθενής θυμάται τους κανόνες από κάποιο κλασικό παιχνίδι με χαρτιά, μπορείτε να περάσετε αρκετή ώρα διασκεδάζοντας. Αν συμβούν κάποια λάθη από τον ασθενή πάνω στο παιχνίδι, μην τον διορθώσετε. Θα δημιουργηθεί επιπλέον ένταση χωρίς λόγο και ο ασθενής μπορεί να χάσει το κέφι του.

Μαγειρέψτε μαζί

Αν υπάρχει κάποια οικογενειακή συνταγή ή κάποιο φαγητό που θέλουν να φάνε, μπορείτε να το φτιάξετε μαζί. Αναθέστε του τις πιο απλές εργασίες, ή απλά αφήστε τον ασθενή να καθίσει και να συζητάτε όσο μαγειρεύετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρυσοχοΐδης: Τι αλλάζει στο Φάρμακο - Επιβεβαίωση iatronet.gr για τις ψηφιακές προμήθειες
Θεσσαλία: Σχέδιο δράσης για να μην περάσει στο πιάτο μας η μόλυνση από την πλημμύρα
41 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο από μη μεταδοτικές ασθένειες