Ο ήλιος σχεδόν πάντα λάμπει την ημέρα στο Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο και αυτό κάνει τα ευρήματα νέας έρευνας για τον καρκίνο στο μαστό και την έκθεση στον ήλιο, εντυπωσιακά.

Ερευνητές του  University at Buffalo και του University of Puerto Rico, αναφέρουν ότι υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος για καρκίνο μαστού σε συνάρτηση με μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν χρωμόμετρο για να συγκρίνουν τη μελάγχρωση του δέρματος, εκτεθειμένου και μη, σε 307 περιστατικά και 328 γυναίκες στην ομάδα ελέγχου. Η διαφορά έδινε υπολογισμό της συνήθους έκθεσης στον ήλιο.

Η Jo L. Freudenheim, δήλωσε ότι η έρευνα ήταν μοναδική στο ότι γυναίκες από το Πουέρτο Ρίκο τους επέτρεψαν να εστιάσουν στη σχέση σε έναν πληθυσμό με ευρεία ακτίνα χρώματος δέρματος και με ηλιακή έκθεση καθ’ όλη τη διάρκεια  του έτους.

Οι προηγούμενες έρευνες για την έκθεση στον ήλιο και τον καρκίνο στο μαστό πραγματοποιήθηκαν σε μέρη με εποχική ποικιλία υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ στο  Πουέρτο Ρίκο δεν υπάρχει σημαντική εποχική διακύμανση.

Ο Cruz Nazario, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έδωσε σταθερά αποτελέσματα σε διάφορες παραμέτρους.

Ο καρκίνος μαστού ήταν χαμηλότερος σε γυναίκες με την υψηλότερη συσσωρευμένη ηλιακή έκθεση. Παρομοίως, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος ανεξάρτητα από την κατάσταση υποδοχέα οιστρογόνων και ήταν ακόμα χαμηλότερος σε συμμετέχουσες με πιο σκούρο χρώμα δέρματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Πηγές:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας