Απλή εξέταση αίματος μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στον εντοπισμό εγκύων που κινδυνεύουν να εμφανίσουν προεκλαμψία πριν αποτελέσει απειλή σε μητέρα και παιδί.

Όταν ερευνητές χρησιμοποίησαν μηχανική μάθηση για να αναλύσουν γενετικό υλικό γνωστό ως cfRNA  στο αίμα των μητέρων, μωρών και πλακούντα, εντόπισαν το  75% των γυναικών που θα εμφάνιζαν στη συνέχεια προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό, περίπου 3 μήνες πριν την εμφάνιση κάποιου συμπτώματος.

Η εξέταση βρίσκεται υπο ανάπτυξη από την εταιρεία Mirvie, που χρηματοδότησε τη νέα έρευνα.

Οι ερευνητές, πρώτα αποκρυπτογράφησαν τις τάσεις της γονιδιακής έκφρασης σε φυσιολογική κύηση.

Υπάρχουν 7 γονίδια που όταν ενεργοποιούνται δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας, δήλωσε ο Dr. Thomas McElrath.

Η μελέτη περιέλαβε RNA σε περισσότερα από 2.500 δείγματα αίματος από 1.840 γυναίκες των ΗΠΑ, Ευρώπης και Αφρικής.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης προεκλαμψίας είναι το ιστορικό της επιπλοκής σε προηγούμενη κύηση, αλλά αυτό δεν βοηθά  στην πρώτη εγκυμοσύνη, δήλωσε ο McElrath.

Το να γνωρίζουμε ότι κάποια έγκυος έχει κίνδυνο για προεκλαμψία πριν εμφανιστούν συμπτώματα, δίνει στους γιατρούς πιθανότητα να επέμβουν και πιθανόν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της κατάστασης.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να συμβάλλει στον εντοπισμό άλλων επιπλοκών εγκυμοσύνης νωρίτερα-όπως ο διαβήτης κύησης και  ο πρόωρος τοκετός.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature.

Πηγές:
Nature.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]